Uprchlíci do českých tříd? Nepřidávejme děti s jazykovou bariérou, varuje starosta

Starosta MČ Praha 9 Tomáš Portlík z ODS

Pokud se budou chtít ukrajinské děti brzy vrátit domů, není potřeba, aby se učily česky. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl starosta Prahy 9 Tomáš Portlík z ODS. Podle něj by ale uprchlíci neměli navštěvovat české třídy dříve, než dojde k odstranění jazykové bariéry.

„Už v březnu jsem namítal, že musíme připravit ukrajinské třídy tak, aby fungovaly od září. Praha teď nemá kapacity, aby přijala všechny děti školou povinné. Budeme muset improvizovat, řada uprchlíků se navíc bude chtít vracet, takže není potřeba, aby se učili česky a v českých školách,“ prohlásil Portlík.

Zápis ukrajinských dětí bude na většině škol probíhat až v červnu. Podle starosty už některé pražské městské části kapacity s jistotou nemají, ale vše ukáže se až podle toho, kolik dětí se nakonec přihlásí.

„Probíhá inkluze, řada dětí odchází na víceletá gymnázia a část jsou cizinci s jazykovou bariérou. To vše třídu zatěžuje, a když si připočítáme dva roky covidu, tak není reálně a správné přidávat další děti s jazykovou bariérou. Jsem pro speciální třídy, aby i ten, kdo se chce vrátit na Ukrajinu, mohl pokračovat ve výuce,“ uvedl starosta. Kdo tuší, že se už vracet nebude, by měl zintenzivnit přípravu v českém jazyce.

Řešením může podle Portlíka být vrácení žáka o rok zpět, ale klíčové je podle něj překonat již zmiňovanou jazykovou bariéru. „U českých rodičů pak nebude vůle podporovat uprchlíky, protože to bude mít vliv na celou jednu generaci dětí,“ upozornil. Pokud pro běžence nebude ve školách místo, Portlík navrhuje, že by měli jít do jiného kraje, kde nejsou kapacity naplněné.

Ministerstvo chce podpořit integraci

Ministerstvo školství v současnosti už připravuje opatření (včetně jejich financování), která by od září měla podpořit integraci dětí uprchlých z Ukrajiny do českých škol. Kdy další postup pro začleňování utečenců představí, resort neupřesnil. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) již dříve řekl, že o způsobu a financování integrace od září se rozhodne nejdříve v květnu – podle toho, jaká bude situace.

Podle výsledků průzkumu ministerstva k 7. dubnu chodilo do mateřských škol 3 310 ukrajinských dětí a 23 204 do škol základních. Školky měly ještě kolem 12 900 volných míst, základní školy přibližně 150 500. Situace v jednotlivých regionech se ale dost lišila. Nejvíc volných kapacit měl k dispozici Moravskoslezský kraj, naopak nejméně Karlovarský a Liberecký kraj a Praha.

Gazdík již dříve uvedl, že vládou schválených 5,2 miliardy korun se do srpna rozdělí na zařazení Ukrajinců do běžných tříd, fungování takzvaných adaptačních skupin a kurzy češtiny. Podle jeho mluvčí ministerstvo umožnilo „výrazný nárůst“ počtu mateřských a základních škol, které poskytují výuku cizincům. Systém podle ní platí kraje z rezervy a ministerstvo kompenzuje.

Na kurzy češtiny pro Ukrajince ve věku 14 až 18 let vypsal úřad dotace ve výši 150 milionů korun a na adaptační skupiny pro děti od tří do 15 let dotace 1,25 miliardy korun. V případě potřeby může úřad podle ministra peníze ještě navýšit. Žadatelé se o ně mohou hlásit do 31. května.

Peníze na kurzy češtiny pro ukrajinské uprchlíky mohou získat veřejné vysoké školy a školská zařízení zapsaná v rejstříku, kraje a obce či městské části Prahy. Podporu na provoz adaptačních skupin mohou obdržet navíc i příspěvkové a nestátní neziskové organizace.

Tagy: