Sledujte ZÁZNAM: Kdo bude mít nárok na čtvrtou dávku? Ministr Válek nastíní plán vlády

Vlastimil Válek v Partii

Brífink ministra zdravotnictví (15. 7. 2022)

Kdo bude mít příští týden nárok na čtvrtou dávku vakcíny? Na páteční tiskové konferenci by to měl oznámit ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Brífink můžete od 13:00 hodin sledovat živě v tomto článku.

Od příštího týdne by mohlo oficiálně začít přeočkování proti covidu další posilující dávkou. V minulých dnech to řekl ministr zdravotnictví Válek. Podmínkou podle něj je, aby to schválily Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a Světová zdravotnická organizace (WHO).

„Když v pátek dostaneme všechna schválení, tak by se od příštího týdne mohlo oficiálně začít očkovat. Nejen u nás, ale všude v EU – a nejen pro nějaké výjimky, ale standardním způsobem,“ řekl Válek.

Jako první by podle něj začala vakcíny aplikovat očkovací místa, kam není třeba se předem registrovat. Vakcíny by si také mohli začít objednávat praktičtí lékaři. Rezervační systém na ostatní očkovací místa chce spustit na konci srpna. Podle informace na webu ministerstva je v provozu 356 očkovacích míst, z nich bez registrace je 56 a většinou jde o nemocnice.

Proti covidu se za poslední týden nechalo očkovat 8 639 lidí. V předchozím týdnu jich bylo 4 817, ale i tato bilance je ovlivněna dvěma svátečními dny. V posledním týdnu před prázdninami bylo očkovaných 7 897 lidí. Zdaleka největší zájem je o třetí posilující dávku, v uplynulém týdnu ji dostalo téměř 7 500 lidí. Naopak první vakcinaci podstoupilo pouze 626 zájemců.

Dokončené očkování má v Česku téměř 6,9 milionu lidí, na přeočkování třetí dávkou zatím přišlo přes 4,2 milionu z nich.

Tagy: