Sledujte ZÁZNAM: Kulhánek se sešel kvůli „rasistickým dětem“ s britským velvyslancem

Jakub Kulhánek

Brífink Jakuba Kulhánka po jednání s britským velvyslancem

Fotbal způsobil mediální válku mezi Českem a Británií. Bučení dětských diváků na záložníka Glena Kamaru při zápase Sparty s Glasgow Rangers je na „ostrovech“ brané jako rasismus, což pobouřilo i tuzemské politiky. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek se proto sešel s britským velvyslancem Nickem Archerem. Brífink po jednání můžete sledovat živě na CNN Prima NEWS i v tomto článku od 12:30.

Vášně mezi Českou republikou a Velkou Británií – a zejména pak Skotskem – vzplanuly kvůli fotbalu už letos v březnu, kdy se s Glasgow Rangers potkala Slavia Praha. Stoper „sešívaných“ Ondřej Kúdela byl s odstupem potrestán za rasismus vůči Glenu Kamarovi, ačkoliv neexistovaly pořádné důkazy.

Kamara se pro své jednání stal v Česku nepřítelem, což si vyslechl, když minulý čtvrtek odehrál s Rangers zápas v Praze na Letné ve skupině Evropské ligy. Duel se měl původně uskutečnit kvůli trestu pro Spartu od organizace UEFA za zavřenými dveřmi. Nakonec bylo na utkání vpuštěno skoro 11 000 dětí do 14 let plus jejich doprovod. Malí fanoušci vytvořili parádní kulisu, která obnášela i bučení a hučení při každém kontaktu Kamary s míčem.

Po zápase se v britských médiích spustila lavina zpráv, které obviňovaly na stadionu přítomné děti z rasismu. Některá vyjádření mluvila o tom, že česká společnost je „zkažené ovoce“, a proto se nelze divit, že je v tuzemsku xenofobie i u nejmenších.

To už nepobouřilo jen fotbalovou komunitu, ale také politiky. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vyzval svého stranického kolegu a ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, aby se sešel s britským velvyslancem Nickem Archerem. Výsledky schůzky budou zřejmé po 12:30.

Tagy: