Speciál ke královnině jubileu: Připomeňte si důležité momenty i s komentáři expertů

Královna se v poslední den oslav znovu objevila na balkóně.

Alžběta II.: 70 let na trůnu (605)

V Británii se konaly velkolepé oslavy a vy jste mohli být díky CNN Prima NEWS u toho. Královna Alžběta II. jako historicky první britský monarcha vládne už více než 70 let. Platinové jubileum si ostrované připomínali řadou ceremoniálů i kulturních akcí. Připravili jsme pro vás rozsáhlé zpravodajství s řadou speciálů.

Britská královna Alžběta II. není jen miláčkem svého národa, ale pro mnohé Brity také jednou z konstant. Mnozí totiž žádného jiného monarchu nezažili. A to někdy platí i pro celé rodiny včetně prarodičů. Ačkoliv královna milník 70 let na trůnu překonala už v únoru, je zvykem, že oslavy jsou posunuté, aby nepřipadaly na termín smrti jejího otce. To ovšem neznamená, že by byl zájem obyvatel ostrovů menší.

Oslavy začaly už ve čtvrtek vojenskou přehlídkou a CNN Prima NEWS u ní nechyběla. Jinak tomu nebylo ani u žádných dalších zásadních událostí, a to díky reportérovi zahraniční redakce Danielovi Konewkovi, který v Londýně od čtvrtka sledoval vše důležité. K tomu se diváci mohli těšit na komentáře a živé vstupy reportérů CNN International v čele se zpravodajem pro královskou rodinu Maxem Fosterem.

Na páteční mši díkůvzdání v katedrále svatého Pavla dorazili i Harry a Meghan, kteří se prvního dne oslav neúčastnili. Na balkón Buckinghamského paláce, odkud královská rodina tradičně sleduje přelet stíhaček, mohli letos jen členové, kteří ji oficiálně reprezentují. Zato královna na bohoslužbě chyběla, protože se během čtvrteční přehlídky potýkala s menšími obtížemi.

V sobotu se konaly dostihy v Epsomu a také grandiózní koncert před Buckinghamským palácem. V poslední den oslav Britové na počest královny hodovali v ulicích. Odpoledne pak Londýnem prošel závěrečný průvod, na jehož konci zazpíval Ed Sheeran a zazněla hymna. Poté královna Brity potěšila dalším vystoupením na balkóně.

Mezi hosty ve vysílání nechyběl bývalý šéf protokolu Kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt, publicista Alexander Tomský, exministr zahraničí Cyril Svoboda, bývalý velvyslanec ČR ve Velké Británii Michael Žantovský a další.

Dění jsme pro vás sledovali on-line:

Tagy: