Podzimní vlna covidu je v Česku. Chystá ministr Válek mimořádná opatření?

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Tisková konference ministra zdravotnictví k aktuální situaci covidu

Podzimní covidová vlna nabírá ve světě znovu na síle a řada států již přijímá potřebná opatření. Počty nakažených od minulého týdne rapidně rostou také v České republice, z toho důvodu svolal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na pondělí tiskovou konferenci k epidemiologické situaci. Zda ministerstvo přijme nějaká opatření proti šíření nemoci, můžete sledovat živě v tomto článku. Tisková konference je naplánovaná na 13:15.

Kromě ministra zdravotnictví se zúčastní také hlavní hygienička Pavla Svrčinová a předseda České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Roman Chlíbek.

Podle informací redakce CNN Prima NEWS bude pravděpodobně veřejnost vyzvána, aby zvážila další dávku očkování proti covidu i chřipce.

ČTĚTE TAKÉ: Nová varianta koronaviru Pirola děsí vědce. Nevědí si rady s velkým počtem mutací

Situace se zhoršuje

Podle oficiálních údajů v minulém týdnu přibývalo až 200 nových případů denně, denní přírůstky ve všední dny navíc neklesaly pod 150 případů. Šlo o přibližně dvojnásobná čísla oproti předchozímu týdnu.

Reálná situace však bude zřejmě výrazně horší, jak minulý týden vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. „Výrazně méně se testuje a nepokračují centrální hlášení. Tabulky, které jsou k dispozici, nemusí úplně věrohodně vypovídat o situaci, která tu je,“ popsal bývalý ministr zdravotnictví.

Epidemiolog ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že mluvil s několika profesory, kteří v nedávné době covid prodělali. „Říkají, že průběh byl poměrně dramatický, člověk se šest až sedm dnů cítil diskomfortně a nebyl schopen pracovat,“ řekl Prymula s tím, že průběhy jsou ovšem mírnější než u covidové varianty delta. „Stále to ale nemůžeme podceňovat, úplně benigní onemocní to není,“ řekl epidemiolog.

Tagy: