Sledujte ZÁZNAM Speciálu 360° o zdraví Zemana: Jak reaguje na Vystrčilovo prohlášení Forejt?

Jindřich Forejt.

360° 18.10.2021

Prognóza zdravotního stavu prezidenta je krajně nejistá, cituje z dopisu od lékařů šéf Senátu Miloš Vystrčil. Hospitalizovaný Miloš Zeman dle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) není momentálně schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Zástupci senátorských klubů proto nevidí jinou možnost než převést prezidentské pravomoci na premiéra a šéfa Sněmovny. Jak se situace bude vyvíjet dále? Sledujte speciální vysílání CNN Prima NEWS, které bude k dispozici živě i v tomto článku. Hosty budou mimo jiné předseda ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček nebo bývalý šéf protokolu Kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt.

„Dle názoru ÚVN není Miloš Zeman – prezident republiky – v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti,“ prohlásil šéf Senátu Miloš Vystrčil v pondělí večer na velmi očekávané tiskové konferenci.

Vystrčil přečetl dopis, který podepsal ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral. Jde o odpověď na dotazy šéfa Senátu a jeho kolegů. Ty Vystrčil poslal jak na Hrad, tak i do nemocnice. Z Hradu ale žádné odpovědi nepřišly. Mynář krátce před tiskovou konferencí Senátu pouze řekl, že Vystrčil předvádí pokrytectví.

Návrat k pracovním povinnostem

Podle sdělení nemocnice je návrat prezidenta k pracovním povinnostem nepravděpodobný. „Dle názorů ÚVN je vzhledem k charakteru základního onemocnění dlouhodobá prognóza zdravotního stavu Miloše Zemana hodnocena jako krajně nejistá – a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech hodnocena jako málo pravděpodobná,“ přečetl dále Vystrčil. „Sdělení ÚVN si velmi vážím a myslím, že k celé události přistoupila velmi zodpovědně,“ dodal předseda Senátu.

Prezident Zeman byl do Ústřední vojenské nemocnice převezen 10. října. Je hospitalizován na jednotce intenzivní péče. Jeho přesná diagnóza zatím nebyla zveřejněna.

Tagy: