Sledujte ZÁZNAM k oslavě 28. října. Pavel rozdal vyznamenání, oceňoval méně než Zeman

Příprava ceremoniálu předávání státních vyznamenání při příležitosti svátku 28. října

SPECIÁLNÍ VYSÍLÁNÍ (301)

V sobotu 28. října uplyne 105 let od vzniku samostatného československého státu. Při té příležitosti se uskutečnil ceremoniál ve Vladislavském sále na Pražském hradě, kde letos byla poprvé předána státní vyznamenání předávána z rukou prezidenta Petra Pavla. Mezi potvrzenými hosty byl například bývalý prezident Václav Klaus či expremiér Andrej Babiš (ANO). CNN Prima NEWS nabízí od rána speciální celodenní vysílání s komentáři politiků i expertů.

Speciální vysílání v sobotu začalo v 9:50 z pražského Vítkova, odkud redakce zprostředkovala pietní akt, kterého se zúčastnil prezident Petr Pavel i další politici. Přímo ze studia CNN Prima NEWS jste mohli slyšet komentáře expertů – historika Michala Macháčka a novináře a komentátora Martina Komárka. Těch jsme se ptali například na to, zda je samostatný a suverénní stát samozřejmostí či co pro nás představují státní symboly a jaký význam má udílení státních vyznamenání ve 21. století.

ČTĚTE TAKÉ: Prezidentský pár přesídlil do Lumbeho vily. Nechybí ani Micka, získala novou „micinkomodu“

Prezident Pavel ocenil 62 osobností, které byly vybrány z více než 400 nominovaných. Je to o 16 vyznamenání méně, než loni udělil Pavlův předchůdce Miloš Zeman. Slavnostní akt respektoval dosavadní tradice a výrazné novinky v programu nepřinesl. „Snažíme se navázat na minulost a netroufli jsme si dělat žádné změny. Ani jsme nechtěli, protože ceremoniál není o tom, abychom nějakým způsobem vzbudili údiv, ale abychom oslovili ty, kteří vyznamenání dostanou,“ uvedla.

Účast čítala asi 700 hostů ve Vladislavském sále a přibližně 2 000 ve Španělském sále. Mezi nimi byli kromě oceněných a jejich doprovodů zástupci vlády, vedení obou parlamentních komor a tamních výborů a klubů, rektoři, diplomatický sbor či představitelé církví. Kontroverzi přitom vyvolal klíč pro zaslané pozvánky, na který si stěžoval například expremiér Andrej Babiš (ANO), protože si podle něho nemůže přivést na hlavní ceremoniál manželku Moniku, zatímco někteří jeho političtí rivalové mohou dorazit s doprovodem.

V minulosti bylo zvykem, že se předávání vyznamenání účastnili bývalí prezidenti – letos svou účast potvrdil pouze Václav Klaus, bývalá hlava státu Miloš Zeman se na Hrad nechystal. „Zúčastním se dvou jiných akcí, které jsou spojeny s 28. říjnem. Jednu dělá Český svaz bojovníků za svobodu v TOP hotelu a druhou v Obecním domě pořádá Česko-izraelská obchodní komora,“ vysvětlil Zeman svou neúčast na Hradě pro CNN Prima NEWS.

Přenos slavnostního ceremoniálu i s komentářem bývalého šéfa hradního protokolu Miroslava Sklenáře, komentátora Thomase Kulidakise či módní návrhářky Beáty Rajské sledujte v sobotu na CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Miloš Zeman vysvětlil, proč nedorazí na předávání státních vyznamenání

Tagy: