Sledujte tiskovou konferenci vlády: Jak to bude se snížením počtu úředníků?

Petr Fiala, předseda vlády

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu jednala o snížení počtu státních zaměstnanců. Jejich stavy by dle některých členů ministerského kabinetu měly klesnout už od ledna příštího roku. Bude podmínkou pro seškrtání počtu pracovních pozic digitalizace, jak avizoval vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL)? Sledujte tiskovou konferenci přímo v tomto článku.

Lídři koaličních stran se v úterý večer dohodli s odborovými předáky, že vláda od září o deset procent zvýší platové tarify všem pracovníkům, kteří měli pro letošek zmrazený výdělek a v lednu přidáno nedostali. Jak porostou platy státních zaměstnanců? Sledujte brífink v tomto článku, vláda avizovala začátek na 15:00.

Vláda ve svém programovém prohlášení slibuje, že do konce letoška představí plány na snížení počtu úřednických míst. Píše, že služby zefektivní a zbytečné úřední úkony zruší. Provést chce i změny v platových tabulkách, aby stát mohl konkurovat firmám v odměňování špičkových odborníků. Zavést chce také měření výkonu a efektivity.

Na středečním jednání vlády nebyl přítomen ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Svou absenci poněkud netradičně nahlásil nejen kolegům v kabinetu, ale i veřejnosti, a to na Twitteru. Ráno se podrobil drobnému chirurgickému zákroku, od čtvrtka má být zpět v pracovním procesu.

Tagy: