Sledujte ZÁZNAM: Vláda rozhodla o rozpočtu na příští rok i o navýšení důchodů

Petr Fiala

TK po jednání vlády (26. 9. 2022)

Vláda Petra Fialy (ODS) jedná o návrhu státního rozpočtu na příští rok. V minulém týdnu se mezi ministry zákon projednával několikrát a v pondělí měla být jasná dohoda o konkrétní částce. Nejčastěji se hovoří o schodku ve výši 270 miliard korun. Na programu má kabinet také zvýšení důchodů, které by mělo nastat v příštím roce v průměru o 825 korun. Tiskovou konferenci můžete sledovat živě na webu cnn.iprima.cz

Vládní kabinet finálně schvaluje parametry tzv. zákona roku. Očekává se velmi intenzivní debata, protože zákon o státním rozpočtu je nutné odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) označil návrh rozpočtu před jednáním za bolestivý kompromis.

„Rozhodně platilo, že jsme se dívali velmi intenzivně na to, aby schodek rozpočtu nebyl vyšší, než je nezbytně nutné,“ řekl Jurečka při příchodu na jednání. Sám o výši schodku mluvit nechtěl. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se před jednáním mezi novináři nezastavil. Vyloučit se ale nedá ani dlouhé noční jednání.

Kromě toho bude tématem jednání i zvýšení důchodů, které by se měly od ledna příštího roku zvýšit o 825 korun. Solidární část všech starobních, invalidních a pozůstalostních penzí by se měla podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí zvednout o 140 korun.

Vláda má na programu kromě rozpočtu a důchodů také debatu o plánu hospodaření Státního fondu podpory investic a Státního fondu životního prostředí.

Tagy:
Marian Jurečka rozpočet ODS KDU-ČSL Zbyněk Stanjura vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod Státní fond životního prostředí