Sledujte ZÁZNAM: Vláda jednala o zdrojích energie či o vstupu Finska a Švédska do NATO

Petr Fiala

Tisková konference po jednání vlády (20. 7. 2022)

Návrh, aby stát v příštím roce vyplatil na dotacích podporovaným zdrojům energie 37 miliard korun, o zhruba deset miliard korun více než v posledních letech, projednávala ve středu vláda. Ministři měli na programu také návrhy na ratifikaci protokolů o přistoupení Finska a Švédska do NATO. Tiskovou konferenci po jednání kabinetu sledujte na CNN Prima NEWS nebo na webu cnn.iprima.cz.

Dotace na podporované zdroje energie mají být vyšší, protože vláda chce od letošního října a po celý příští rok odpustit placení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů energie domácnostem a firmám v reakci na rostoucí ceny energií. S materiálem nesouhlasí ministerstvo financí, podle kterého povede k prohloubení deficitu státního rozpočtu. Podle ministerstva průmyslu má ale návrh pozitivní dopad na podnikatele i spotřebitele.

Probrat ministři měli i důležité armádní zakázky nebo hlídání slovenského vzdušného prostoru. Kabinet patrně odmítne novelu poslanců ANO, kteří chtějí omezit reklamu a propagaci nikotinových sáčků. Na nesouhlas vlády by měla podle předběžného návrhu stanoviska narazit také předloha hnutí SPD na zvýšení základní výměry všech druhů důchodů. Hlavním důvodem je to, že jen pro příští rok by si podle kabinetu vyžádal návrh navíc 20 miliard korun ze státního rozpočtu.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) navrhl vládě odvolání státního tajemníka svého ministerstva Jana Sixty, kterého policie na jaře vyslýchala v souvislosti s vyšetřováním korupce kolem IT zakázek na ministerstvu. Podle webu Aktuálně.cz je důvodem k Sixtovu odvolání jeho neoprávněná snaha změnit si přístup k utajovaným informacím, a to účelově v reakci na policejní vyšetřování.

Na program jednání mohla být zařazena i budoucnost českého nadzvukového letectva nebo otázka velkého tendru na pásová bojová vozidla pěchoty. Ministerstvo již dříve avizovalo, že vláda obě zakázky za desítky miliard korun projedná do konce července.

Tagy: