Havlíček: Vládní energetický tarif je naprostá katastrofa. Jiné země pomáhají už od jara

Karel Havlíček

Energetický tarif a další zdražování

Česko bojuje o čas. V případě zastavení dodávek plynu z Ruska by mělo vydržet o jeden a půl až dva měsíce déle. Pomoci by tomu měly nasmlouvané kapacity zkapalněného plynu v terminálu v Nizozemsku. Řada domácností mezitím čeká, kolik stát přispěje na neustále rostoucí ceny energií. O příspěvku by se mělo rozhodnout v následujících týdnech. Exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) však vládu za její politiku na poli energetiky tepe, protože podle něj nepomáhá českým lidem dostatečně.

Havlíček ve vysílání CNN Prima NEWS pochválil kabinet za sjednaný terminál v Nizozemsku. „Toto je racionální krok. Kdybychom byli v pozici vlády, tak bychom jednali pravděpodobně stejně,“ řekl exministr.

Poté následovala kritika. Havlíčkovi vadí zejména nedostatečná vládní pomoc lidem, na které vysoké ceny energií nejvíce doléhají. „To je naprostá katastrofa, protože doposud se neudělalo vůbec nic. Toto je příspěvek, který by měl platit od podzimu, zatímco ostatní země podporují už od jara,“ řekl Havlíček k vládnímu energetickému tarifu, díky kterému by lidé mohli získat pomoc v hodnotě až 16 tisíc korun.

Podle něj je tato částka nedostatečná. „Před rokem jsme platili za megawatthodinu tisíc korun. Dnes je to sedm a půl tisíce, na podzim to bude devět tisíc, čili devítinásobně více,“ řekl exministr průmyslu a obchodu s dovětkem, že vláda zatím nijak nepomohla firmám.

Podle něj je dobře, že vláda hledá cesty, jak se obejít bez ruského plynu, ale v brzké době to prý není možné. „Závislost Střední a Východní Evropy na ruském plynu je velká a není možné se jí okamžitě zbavit, že bychom ji doplňovali zkapalněným plynem,“ poznamenal první místopředseda opozičního hnutí ANO. Přechod z ruského plynu tak dle něj musí být postupný.

Síkela: Nevidím důvod jít nad rámec dohodnutých částek

„Čím později rozhodneme, tím více informací budeme mít a lepší rozhodnutí uděláme.“ To je odpověď ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) na otázku, kdy domácnosti budou vědět, kolik přesně dostanou na energie. Zatím se mluví o 16 tisících korun.

„Já v tuto chvíli nevidím důvod jít nad rámec těch částek, které byly předjednány, ale samozřejmě pokud se na vládě dohodneme, že potřebujeme reagovat, tak budeme jednat,“ informoval Síkela.  Pro ty domácnosti, které na plyn mít nebudou, může být alternativou návrat k neekologickým zdrojům, jako je topení uhlím.

Tím dodnes topí například Zdeněk Háze. „Teď netopíme vůbec, ale když topíme, tak třeba jen k večeru, když začne být malinko zima. Do rána je to pak vyhřáté,“ řekl Háze.

„Není možné všechno svalovat na domácnosti. My už to koneckonců vidíme. Už za květen nám spadly maloobchodní tržby, což je první náznak recese ekonomiky,“ varuje ekonomka a vysokoškolská pedagožka Ilona Švihlíková.

Neví se, kolik plynu do ČR poputuje

Velký otazník visí nad tím, kolik plynu do Česka vůbec poteče. Zásobníky jsou podle ministerstva naplněné na 77procent. Pomoci by měl zkapalněný plyn, který k nám poteče z Nizozemska. Ministerstvo v současné chvíli shání konkrétní prodejce. Kapacity v tomto terminálu i trubkách, které k nám vedou, by měly nahradit zhruba třetinu ruského plynu.

Právě zajištění přepravní kapacity by mělo v důsledku přispět k tomu, že ceny plynu budou v budoucnu násobně levnější než teď. „V momentě, kdy si česká republika zajistí dodávky plynu odjinud, tak celosvětová cena plynu v těch lodích může být podobná. Třeba v řádu dvou či tří let, logicky až nebudeme závislí na Rusku, tak ceny začnou klesat,“ sdělil generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Už ve středu by měla Evropská komise představit možné společné kroky Unie, jak zmírnit dopad ukončení dodávek plynu z Ruska.

Tagy: