Sledujte ZÁZNAM: Vláda řešila maximální ceny elektřiny a plynu. Jak je zastropovala?

Petr Fiala

TK po jednání vlády (5. 10. 2022)

Nařízení stanovující maximální ceny silové elektřiny a plynu měla ve středu projednat vláda. Ministři by také mohli vyslovit souhlas se jmenováním nového ředitele civilní rozvědky. Výbor pro Evropskou unii, který bude předcházet zasedání vlády, pak bude schvalovat podklady pro premiéra Petra Fialu (ODS) před pátečním neformálním zasedáním lídrů členských států EU v Praze. Tiskovou konferenci po jednání vlády sledujte v televizi CNN Prima NEWS nebo živě v tomto článku. Začít by měla ve 14 hodin.

Novela energetického zákona, která vládě umožňuje při mimořádné situaci na trhu stanovit maximální ceny elektřiny a plynu, je účinná od začátku října. Kabinet avizoval, že maximální cena silové elektřiny bude činit 6 000 korun za megawatthodinu včetně DPH, megawatthodina plynu bude stát maximálně 3 000 korun. V nařízení připraveném ministerstvem průmyslu a obchodu stanoví vláda i další podrobnosti.

Před jednáním kabinetu řekl novinářům ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), že vláda u malých a středních firem uvažuje o zastropování cen plynu na 80 procentech jejich nejvyšší spotřeby za posledních pět let. Projednávat se měla také možnost zastropování spotřeby u elektřiny, případně stanovení cenových stropů na celou spotřebu malých a středních firem. U domácností bude cenový strop platit pro celou spotřebu, uvedl Síkela.

Ministerstvo financí již předtím uvedlo, že vláda nakonec ve středu nebude projednávat mimořádné zdanění výrobců energie a dalších segmentů. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) před jednáním vlády řekl, že od schválení daně se budou odvíjet další opatření, bez určení konkrétních parametrů mimořádné daně však ministři podle něj nebudou vědět, kolik výdajů mohou na opatření dát. Debaty se podle něj nedají oddělit. Z mimořádné daně by státní kasa měla podle předpokladů získat asi 100 miliard korun.

Kabinet by také mohl podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) rozhodnout o novém řediteli Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), kterým by se měl stát bývalý náměstek rozvědky Vladimír Posolda. Funkce ředitele rozvědky není obsazena od konce srpna, kdy rezignoval Petr Mlejnek. Šéfa ÚZSI jmenuje ministr vnitra se souhlasem vlády.

Negativní stanovisko by měl podle podkladů kabinet schválit k návrhu na úpravu povinností nezaměstnaných lidí vedených na úřadech práce s cílem omezit zneužívání podpor. Stejný postoj zaujme pravděpodobně vláda i k další novele opozičního hnutí ANO, která má rozšířit okruh lidí osvobozených od úhrady koncesionářských poplatků. Zdůvodní to zásadními dopady na příjmy České televize a Českého rozhlasu.

Tiskovou konferenci po jednání vlády sledujte v televizi CNN Prima NEWS nebo živě v tomto článku. Začít by měla ve 14 hodin, čas se ale může změnit s ohledem na průběh jednání.

Tagy: