Šlégr po Kanadě: Takový výsledek se hází za hlavu líp. Bronz chceme více než Američané

Dobře rozjeté semifinále se proměnilo v zápas z kategorie „rychle zapomenout“. A přesně to je teď třeba. Národní tým čeká po prohře s Kanadou 1:6 už v neděli klání o bronz s jejím zámořským sousedem – s USA. Olympijský vítěz z Nagana Jiří Šlégr přidal pro CNN Prima NEWS svůj pohled na nášup od Kanady a nadcházející duel, který může české reprezentaci přinést první medaili ze světového šampionátu od roku 2012.

Jiří Šlégr vidí věci následovně:

„I když zápas skončil, jak skončil, viděl bych pár pozitiv. První třetina byla od kluků velice dobrá. Výborně napadali, byli úspěšní skoro ve všem. Samozřejmě škoda vyrovnávacího gólu do šatny. Po něm už nedokázali na předchozí výkon navázat.

Poučením do let budoucích může být to, aby udrželi nervy na uzdě. Nesmíte oplácet, hledat křivdu u rozhodčích. Protože z oplácení Davida Pastrňáka rezultoval kanadský gól na 2:1. Sám jsem takovouto věc udělal, litoval ji, ale na druhou stranu mě to strašně posílilo do dalších šampionátů. Mrzí je to, ale jsem přesvědčený, že o to víc se půjdou porvat o bronzovou medaili.

V první třetině nám Kanada darovala přesilovky. I když měla vědět, jak nebezpečné je máme. Ale vůbec mě to nepřekvapilo. Naopak jsem dopředu tušil, že to je cesta, jak ji porazit – vyprovokovat ji, jít do jejích hráčů agresivně. Ti pak ze své povahy budou dělat zbytečné fauly. Nicméně bych neočekával, že se nám stane úplně to samé. Obrovská škoda.

Přišla totiž smršť. To už je pomalu takový zákon, že když dostanete gól těsně před sirénou, soupeř se pak trefí pomalu už z kabiny. Najednou jen stojíte a myslíte si, že jste v životě hokej nehráli a góly působí strašně lacině. Tak to ale není. Je to o mentální výhodě, kterou mužstvo stojící proti vám v daný moment má.

Když prohrajete o tolik gólů, snadněji to hodíte za hlavu, než kdybyste prohráli třeba o jediný gól, který by padl v závěru. Můžete jít do dalšího zápasu s lepší psychikou.

Z kluků po celý turnaj cítím, jak si do Finska přijeli pro medaili. Čeká je těžký soupeř, to ano. Ale myslím si, že budou daleko hladovější než Američané. Cenný kov jsme nezískali už strašně dlouho.“

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Tagy:
Kanada Finsko David Pastrňák hokej mistrovství světa v hokeji sport česká hokejová reprezentace Jiří Šlégr americká hokejová reprezentace kanadská hokejová reprezentace MS v hokeji 2022