Slova Fialy o volbách? Zarážející, premiér se mnou dopředu nemluvil, diví se hejtman Bělica

Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO)

Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica o volbách a situaci v kraji

O volbách se mnou premiér Petr Fiala (ODS) dopředu nemluvil, bavil jsem se s ním až dnes, řekl v úterním pořadu 360° na CNN Prima NEWS hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO). Reagoval tím na slova předsedy vlády, který v pondělí uvedl, že o konání krajských a senátních voleb v řádném termínu hovořil s hejtmany nejpostiženějších krajů.

„Není to jen proto, že případný odklad by byl velmi komplikovaný. Předpokládá určité kroky, které bychom museli udělat, a následné schválení parlamentem – už to z hlediska času by bylo komplikované,“ uvedl v pondělí Fiala. K rozhodnutí prý vláda dospěla také po konzultaci s hejtmany a starosty v nejpostiženějších místech.

ČTĚTE TAKÉ: Kritiku nechápu, pustil se hejtman Bělica do Hladíka. Na nikoho jsem neútočil, opáčil ministr

„Byli jsme v kontaktu s Asociací krajů a drtivá většina hejtmanů si myslí, že volby by proběhnout měly a že ty volby také proběhnout mohou,“ doplnil předsedu vlády ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Slova vládních představitelů však ve vysílání CNN Prima NEWS zpochybnil hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica. Právě východ země je jedním z nejpostiženějších území České republiky. Fialova slova prý Bělicu zarazila.

„Když jsem včera slyšel na tiskové konferenci mluvit pana premiéra o tom, že o volbách mluvil s hejtmany nejpostiženějších krajů, tak se mnou o tom tedy nemluvil. Já jsem s ním mluvil až dnes (v úterý, pozn. red.),“ uvedl Bělica ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Nevím, s kterými starosty premiér mluvil, ale s těmi, se kterými jsem mluvil já, určitě ne,“ dodal hejtman. Kraj podle něj poskytne obcím a městům se zajištěním voleb podporu. „Rozhodnutí padlo a nám nezbývá, než se s tím poprat,“ dodal Bělica.

Vláda v pondělí potvrdila, že se senátní a krajské volby budou konat v původním termínu 20. a 21. září. Ministr Rakušan v úterý po zasedání Ústředního krizového štábu ujistil, že vláda zajistí regulérnost voleb i na postižených územích. „S přenosnou urnou se bude jezdit autem, logistika se přizpůsobuje situaci,“ uvedl Rakušan s tím, že je třeba aktivně hledat možnosti nestandardního postupu. Tam, kde nefunguje elektřina, mají podle něj pomoci mobilní zdroje energie.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rabování po povodních na Moravě: Zloději se vloupali do benzinky a lékárny, kradli i sudy

Tagy: