Smrt Duginové? Hanebný zločin, tvrdí Putin. Moskva z incidentu viní Kyjev

Vystoupení Vladimira Putina na videokonferenci k ekonomickým otázkám (7. června)

Rusové vyšetřují atentát, při kterém zahynula Duginová

Ruský prezident Vladimir Putin označil smrt Darji Duginové – dcery ruského ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina – za hanebný zločin. Informovala o tom agentura AFP. Letos 29letá Duginová, která zastávala radikální proruské postoje svého otce, zemřela v sobotu při explozi auta nedaleko Moskvy. Ruská tajná služba FSB i Dugin už z činu obvinili Ukrajinu. Kyjev tato nařčení rázně odmítl.

„Hanebný, krutý zločin předčasně ukončil život Darji Duginové, znamenitého a talentovaného člověka s ryzím ruským srdcem,“ uvedl v pondělí v kondolenci rodině Duginové Vladimir Putin. Dříve toho dne FSB uvedla, že za výbuchem má stát ukrajinská občanka, která poté odjela do Estonska.

Jedním z prvních, kdo na zprávu o smrti Duginové reagoval, byl šéf samozvané proruské Doněcké lidové republiky Denis Pušilin. Ten na sociální platformu Telegram napsal, že se stala obětí „teroristického“ ukrajinského režimu. Podobně se vyjádřil i Dugin, jenž měl být zřejmě původním cílem atentátu.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak zapojení Ukrajiny do smrti Duginové popřel. „Ukrajina s tím samozřejmě nemá nic společného, protože nejsme zločinecký stát, kterým je Ruská federace. A už vůbec nejsme teroristický stát,“ prohlásil podle BBC v televizi. Smrt Duginové podle něj svědčí o boji o moc a vlivu různých skupin uvnitř Ruska.

K odpovědnosti za smrt Duginové se mezitím přihlásila neznámá ruská partyzánská skupina s názvem Národní republikánská armáda. Podle agentury AP to oznámil bývalý ruský poslanec a opoziční aktivista Ilja Ponomarjov. AP upozornila, že nebyla schopna existenci skupiny ověřit.

Dugin je ve veřejném prostoru známý pod přezdívkou „Putinův mozek“. Ruský ultranacionalista a zastánce „velkého“ Sovětského svazu i uchvácení jeho bývalých satelitů včetně Česka byl údajně duchovním rádcem Putina.

Podpora invaze a drsné urážky Ukrajiny

Právě Dugin prý pomáhal Putinovi ospravedlnit okupaci Ukrajiny už v roce 2014. „Zabíjet, zabíjet a zabíjet. Žádné další rozhovory nejsou třeba,“ říkával tehdy o Ukrajincích.

Duginová plně podporovala ideologii svého otce a hrdě kráčela v jeho šlépějích. Hlasitě podporovala ruskou invazi na Ukrajinu, rasisticky urážela Ukrajince a popisovala je jako „podlidi“. V květnu invazi podle BBC označila za „střet civilizací“ a vyjádřila hrdost nad tím, že ona i její otec byli Západem sankcionováni.

„Tady musí vzniknout naše tribunály. Mariupolský tribunál, Doněcký tribunál… v každém městě, podobně jako v Haagu. Tyto tribunály budou vyšetřovat zločiny těchto ne-lidí. Ukrajinci už nejsou lidé,“ prohlásila dcera známého politika.

Darja Duginová se narodila v roce 1992 a vystudovala filozofickou fakultu Moskevské státní univerzity M. V. Lomonosova. Agentura TASS ji označila za politoložku a novinářku, podle BBC psala pod pseudonymem Darja Platonovová politické články pro prokremelskou stanici RT a nacionalistickou televizi Cargrad. Americké a britské úřady ji obvinily ze šíření dezinformací a zařadily na sankční seznam.

Tagy: