Pomsta, nabídka oplodnění i náramky přátelství. Vyjádření Swiftové k volbám má dohru

Taylor Swiftová vyjádřila podporu Harrisové

Celebrity a kandidáti na prezidenta

Taylor Swiftová, jedna z největších popových ikon současnosti, se v posledních amerických prezidentských volbách otevřeně postavila na stranu demokratické kandidátky Kamaly Harrisové. Její podpora okamžitě vyvolala vlnu reakcí – bývalý prezident Donald Trump například prohlásil, že zpěvaččino politické angažmá může mít negativní důsledky, a bizarní nabídka přišla od podnikatele Elona Muska, který na sociální síti napsal, že je ochoten jí udělat dítě.

Swiftová zveřejnila svůj postoj na Instagramu, kde uvedla, že Harrisová a její spolukandidát na viceprezidenta, Tim Walz, zastávají hodnoty, které sama považuje za zásadní –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ práva LGBTQ+ a reprodukční práva žen. Podle ní mohou Harrisová a Walz přinést stabilitu, na rozdíl od „chaosu“ charakterizujícího současnou politiku​.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se tvoří kurz na americké volby? Bookmaker popsal všechny faktory, roli hraje i Swiftová

Swiftová k příspěvku přiložila také fotku sebe a své kočky, čímž se nenápadně ohradila proti výroku J. D. Vance, Trumpova podporovatele a senátora ve státě Ohio, jenž během své kampaně prohlásil, že by do vysoké politiky neměly vstupovat „bezdětné kočičí dámy“, protože nemají dostatečný osobní zájem na budoucnosti země.

Trump se k podpoře Swiftové vyjádřil v rozhovoru s televizí Fox & Friends. Prohlásil, že zpěvaččina podpora pro Harrisovou byla jen otázkou času. „Vždycky podporuje demokraty a nejspíš za to zaplatí cenu na trhu,“ řekl exprezident Trump a zdůraznil, že není fanouškem této popové divy.

Pozornost však vyvolal zejména podnikatel a dlouholetý Trumpův podporovatel Elon Musk, který se ke Swiftové vyjádřil na sociální síti X. Musk, který má dvanáct dětí a je známý svými kontroverzními výroky, napsal: „Dobře, Taylor... vyhráváš... dám ti dítě a budu střežit tvé kočky.“

Muskův komentář byl v komentářích však rychle odsouzen jako znepokojivý, někteří jej dokonce označili za sexuální obtěžování. „Jsi strašidelný. Tečka,“ napsala Claudia Conwayová, dcera bývalé Trumpovy poradkyně Kellyanne Conwayové.

„Je mi líto, že nejbohatší muž planety řekne ženě, se kterou nechodí, že jí chce udělat dítě. Je to tak úchylné... Ani nevím, kde začít,“ dodal Armand Domalewski, prodemokratický datový vědec.

Harrisové může podpora Swiftové výrazně pomoci

I odpůrci zpěvačky si jsou vědomi toho, jaký vliv může na volby mít. „Její fenomén v Americe je silná věc, která promlouvá na všechny mladé lidi,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS hlavní bookmaker společnosti Tipsport Pavol Boška. Prý to sice nutně neznamená, že všichni její fanoušci budou nutně volit Harrisovou, ale mohla by se tím zvednout volební účast, což by demokratům mohlo hrát do karet.

Význam zpěvaččiny podpory si uvědomuje i Harrisová. Několik minut po prohlášení Swiftové začali kandidátka na prezidentku a její spolukandidát Tim Walz prodávat náramky přátelství, inspirované těmi, které fanoušci Swiftové (známí jako „Swifties“) často vyměňují na jejích koncertech. Tyto náramky, dostupné na oficiálním webu Harrisové, obsahují iniciály „Harris-Walz“ a byly navrženy jako symbol jednoty a podpory. Swiftiným fanouškům, kteří hrají významnou roli v jejím kulturním vlivu, se tato iniciativa velmi líbila – náramky byly téměř okamžitě vyprodány.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trump šokoval v debatě s Harrisovou. Migranti u nás kradou psy a kočky. Pak je jedí

Tagy: