Jak se tvoří kurz na americké volby? Bookmaker popsal všechny faktory, roli hraje i Swiftová

Pavol Boško, vedoucí bookmakerů Tipsportu ve vysílání CNN Prima NEWS

ZPRÁVY PLUS (255)

Kurzy sázkových kanceláří mohou podle hlavního bookmakera společnosti Tipsport Pavola Boška částečně odrážet názory ve společnosti. „Jsou to velmi vyrovnané volby a nedá se říct, že by někdo byl větším nebo menším favoritem,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Sázkaři nyní více věří ve vítězství Kamaly Harrisové. Kurz mohla ovlivnit nejen středeční debata amerických kandidátů, ale také příspěvek zpěvačky Taylor Swiftové. „Nejde ale o průzkum veřejného mínění,“ připomněl Boško.

Ačkoli jsou šance obou kandidátů vyvážené, Kamala Harrisová dokázala při středeční debatě podle Boška přesvědčit dosud nerozhodnuté voliče, a tak se sázkovým kurzem pohnout. Na čísla přitom mají vliv všechny informace – ať už průzkumy veřejného mínění nebo vklady klientů. „Průzkumy představují hlavní měřítko toho, co se odehrává v populaci a jaké názory v ní převládají. Je ale důležité sledovat i trendy,“ vysvětlil Boško v CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Harrisová uštědřila Trumpovi výprask, hodnotí debatu komentátoři CNN. Kde nastal zlom?

Kurz by přitom měl podle Boška ovlivnit i příspěvek Swiftové, ve kterém podpořila Harrisovou. „My to tak nevnímáme, ale její fenomén v Americe je silná věc, která promlouvá na všechny mladé lidi,“ uvedl. Neznamená to, že všichni její fanoušci budou volit Harrisovou. Podle Boška by to ale mohlo zvýšit volební účast, a to by mohlo demokratům hrát do karet.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost. Účast na hazardních hrách je zákonem zakázána osobám mladším 18 let.

Boško připomněl, že vypsané sázkové kurzy nelze považovat za průzkum veřejného mínění. „Převedeme-li si to na situaci v Česku, sázkaři nepředstavují celkovou populaci a nejedná se tedy o reprezentativní vzorek,“ objasnil bookmaker. I přes to se podle něj čísla blíží realitě: „Někteří klienti se na sázení přímo specializují a mají své matematické modely, kterými odhadují výsledky voleb,“ sdělil.

Americké volby podle Boška české sázkaře zajímají. „Ještě před debatou jsme přijali sázku za 365 tisíc korun na vítězství Kamaly Harrisové. Klient asi předpokládal, že debatu vyhraje, což se mu podařilo. Teď už má Harrisová nižší kurz,“ prozradil.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Debatu ovládla Harrisová, ukazuje průzkum CNN. Trump měl oslovit jen třetinu sledujících

Tagy: