Slovenští hokejisté pomýšlejí na historickou medaili. Motivací je i tučná odměna

Již v sobotu ve 14:10 vypukne boj o vytouženou olympijskou medaili. Slovenský a švédský hokejový výběr se v Pekingu pod pěti kruhy utká o bronz, zkušenost se hrou protihráče navíc mají již ze základní skupiny. Pro české sousedy by vítězství znamenalo historický moment, od rozdělení Československa slovenští bratři do vlasti žádný cenný kov z hokeje nepřivezli. Motivací jim kromě bronzové medaile na krku je i tučná finanční odměna.

Z prvního střetnutí se seveřany Slováci odjížděli s hořkou pachutí. Jejich utkání v základní skupině C skončilo prohrou 1:4. Očekává se, že Švédové budou chtít svůj triumf zopakovat i v sobotu a připsat si vítězství o bronz poté, co v semifinále těsně podlehli ruskému výběru na samostatné nájezdy.

Známí protihráči však u Slováků mohou napodruhé narazit. Sousedy České republiky za vítězstvím pohání vidina prvního cenného kovu z hokejového turnaje v jejich samostatné historii. Dosud se slovenský výběr umístil nejlépe v roce 2010 ve Vancouveru, kdy si z olympiády po prohře s Finy domů odvážel pomyslnou bramborovou medaili, připomíná web Šport.sk.

Zlatý sen zničili jiní seveřané

Slovenským bratrům naději na úspěch dává i švédská bilance turnajů o třetí místo. Dosud z deseti utkání o bronz šestkrát neuspěli. Sen o zlatu se slovenským hráčům rozplynul před očima v pátek, kdy po náročném utkání s Finy prohráli 0:2.

Nátlak Slováci měli, ale jak zhodnotil kapitán Marek Hrivík: „Bez gólu se vyhrává těžko. Myslím si, že jsme byli lepším týmem větší část hry, a hlavně ve druhé polovině, ale bohužel jsme se nedokázali dostat přes jejich obranu a brankáře.“ Nyní jim v cestě za vytouženou medailí stojí další seveřané.

Motivací však může být i finanční odměna, kterou by si za dovezení cenného kovu tým vysloužil. Pokud kapitán Hrivík a spol. uspějí, každý z hráčů za bronz obdrží 11 tisíc eur, tedy zhruba 266 tisíc korun. Již nyní však mají jistou odměnu o dva tisíce eur nižší. Za čtvrté místo každý hráč obdrží zhruba 218 tisíc korun.

Odměny webu Nový čas potvrdil generální sekretář Slovenského olympijského a sportovního výboru Jozef Liba. „Pokud se hokejový svaz rozhodne tyto pevné částky změnit podle svého uvážení na základě výkonnosti hráčů, může tak učinit interně,“ dodal. Pokud slovenský výběr zapracoval na koncovkách a předvede alespoň podobně ofenzivní výkon jako proti Finům, šanci na dosažení snu mají.

Do karet jim navíc hraje další statistika. Až do letošní olympiády měli Slováci se Švédy pod pěti kruhy jen dobré zkušenosti. Ve třech zápasech ani jednou neprohráli. Naposledy Slovensko nad seveřany zvítězilo na mistrovství světa v roce 2006 a na olympijských hrách ve Vancouveru. První prohra přišla až v Pekingu. Zda se do statistik připíše další, je nyní v režii hokejistů a jejich trenérů.

Tagy:
Slovensko Švédsko medaile finance turnaj hokej Česko odměna bronzová medaile Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 ZOH 2022 Marek Hrivík