Slovensko zpřísňuje. Odmítače naočkuje samo veličenstvo covid osobně, varuje Matovič

Igor Matovič

Rekord v počtu nakažených zaznamenalo i Slovensko

Přibližně u 35 procent testovaných na Slovensku se prokáže nákaza koronavirem. Každý den tak u našich sousedů přibývá v průměru 7 500 nových případů covidu. Nemocnice začínají být přeplněné, přesto je ochota Slováků nechat se očkovat nízká. Vláda rozhodla od pondělí v zemi zavést lockdown pro neočkované.

Situace s koronavirem na Slovensku je dramatická. Nejkritičtější stav je na východě. V nemocnicích už musí přemýšlet, koho připojí na plicní ventilaci. „Asi 80 procent hospitalizovaných jsou neočkovaní lidé. Mají mnohem rychlejší nástup průběhu nemoci, který si vyžaduje kyslíkovou terapii. Ta situace je kritická,“ uvedl náměstek pro lékařskou péči v Žilině Igor Bizik.

Plně naočkováno je na Slovensku zatím jen 50 procent obyvatel, tedy 2,4 milionu lidí. „Je to svobodné rozhodnutí těchto lidí. Měli možnost se naočkovat, oni však odmítali. Tak teď je naočkuje samo veličenstvo covid osobně,“ řekl ministr financí a bývalý premiér Igor Matovič.

Lockdown pro neočkované

Jinak se k situaci staví slovenský expremiér Robert Fico. „Očkování musí být dobrovolné. A postavení naočkovaného a toho, který překonal covid, musí být stejné jako člověka, který se nechává testovat kvalitním testem,“ zdůraznil.

Jednou z příčin nízké proočkovanosti může být i silná dezinformační kampaň, která údajně v sousední zemi probíhá. „Slovensko podobně jako Česká Republika má tuto takzvanou alternativní scénu poměrně silnou. Na sociálních sítích se šíří obrovské množství hoaxů,“ potvrdil novinář Marek Vagovič.

Opatření jsou na Slovensku poměrně přísná. Názory na ně se ale jako všude liší. „Jsou úplně katastrofální a zmatené, nesprávné. Měla by být malinko přísnější,“ uvedli obyvatelé Bratislavy v anketě CNN Prima NEWS. Ve čtvrtek slovenská  vláda zpřísnila opatření a od pondělí zavádí lockdown pro neočkované.

Tagy: