Šmarda: Fialova vláda má nevhodné kandidáty. Bartoš je promarněná příležitost

Michal Šmarda

Divoká karta (1126)

V budoucí vládě Petra Fialy (ODS) jsou nevhodní nominanti. V pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS to řekl starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD). Zhodnotil k tomu nominaci šéfa Pirátů Ivana Bartoše na post ministra pro místní rozvoj a digitalizaci. Podle Šmardy by bylo lepší, kdyby na tomto postu byl starosta a člověk se zkušeností z komunální politiky.

Šmarda se opřel do nominantů na ministerské posty v budoucí vládě Petra Fialy. Podle bývalého místopředsedy ČSSD, který se nejspíš bude ucházet o nejvyšší stranický post na brzkém sněmu sociálních demokratů, jsou mezi nimi lidé, kteří se do vládnoucího kabinetu nehodí. „Je tam řada nevhodných nominantů,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Šmarda.

Jako příklad uvedl nominaci předsedy Pirátů Ivana Bartoše, který se má ujmout ministerstva pro místní rozvoj a digitalizaci. „Nemám nic proti Ivanu Bartošovi a pro digitalizaci je to posun dopředu, ale pro ministerstvo pro místní rozvoj to vidím jako promarněnou příležitost,“ nechal se slyšet Šmarda.

Podle něj by na tento post měl nastoupit starosta a člověk se zkušenostmi z komunální politiky. „Ivan Bartoš tohle neumí,“ dodal Šmarda s tím, že původně vzhledem k dobrému výsledku ve volbách pro hnutí STAN doufal, že se tohoto resortu ujme někdo ze starostů.

Kromě toho se Šmarda pozastavil také nad kritickými mediálními vzkazy, které si předávají členové stran budoucí vlády. Například Pirát Mikuláš Ferjenčík, který se do Sněmovny tentokrát neprobojoval, kritizuje nominaci Pavla Blažka (ODS) na post šéfa resortu spravedlnosti kvůli jeho zapojení do brněnské kauzy Stoka.

Podle Šmardy taková veřejná dehonestace kandidátů rozhodně není signálem, že by budoucí kabinet Petra Fialy „byl připraven chovat se odpovědně“. „Vzájemné podrývání autority je něco, co té vládě bude komplikovat život. Je to škoda,“ dodal starosta Nového Města na Moravě.

Baxa: Ke jmenování Fialy může dojít i formou videokonference

Nejžhavějším tématem ve společnosti je vyjma koronavirové krize a nástupu nové vlády také návrat prezidenta Miloše Zemana do Ústřední vojenské nemocnice. Do ní byl ve čtvrtek převezen s nákazou koronavirem, přičemž ji jen o pár hodin dříve opustil. Podle posledních informací by však i přes infikování Zeman měl jmenovat Petra Fialu premiérem, a to už v neděli.

Podle místopředsedy ODS Martina Baxy, který se má stát ministrem kultury, je klidně možné, že by akt jmenování mohl proběhnout formou videokonference. „Nedovedu si představit, že by mělo dojít ke kroku, který by pravidla porušoval. Jsem přesvědčen, že pokud ke jmenování dojde, tak v souladu s platnými pravidly,“ řekl v pořadu Divoká karta.

Následovat by časem mělo i kolečko Zemana s ministerskými kandidáty. Prezident uvedl, že je chce vzít postupně podle abecedy, tudíž by začal Ivanem Bartošem a hned po něm by přišel na řadu právě Baxa. „Pokud má (prezident) v plánu být v kontaktu s těmi kandidáty, tak předpokládám, že videokonference půjde,“ řekl dále Baxa.

Šmarda k samotné nákaze hlavy státu uvedl, že zjevně došlo k pochybení, ale nechtěl hodnotit, zda na straně ÚVN či prezidentské kanceláře. „V minulosti tam (v ÚVN) přicházely návštěvy, o kterých personál nevěděl,“ připomněl Šmarda situaci, kdy za Zemanem na JIP přišel bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Tagy: