Střela skrz okno. Smrt Čecha v Izraeli otřásla politiky, vzkazy poslali Fiala i Pekarová

Palestinci prohledávají sutiny budovy zasažené při izraelském leteckém útoku v Gaze (8.10.2023)

V Izraeli zahynul 22letý Čech

Teroru se musíme postavit a bojovat s ním. Tak na vražedné řádění bojovníků Hamásu, při kterém zahynul i český občan Oran Elfasi, reagoval premiér Petr Fiala (ODS). Pozůstalým spolu s ministerstvem zahraničí vyjádřil upřímnou soustrast. Právě resort Jana Lipavského (Piráti) smutnou zprávu potvrdil. Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvedl, že „teroristé z hnutí Hamás musí skončit v Haagu“. Prezident Petr Pavel pak sdělil, že terorismus nezná hranice. Podle české velvyslankyně v Tel Avivu mladíka zasáhla střela přímo přes okno.

„Zpráva, že při útoku teroristické organizace Hamás na Izrael zemřel i český občan, mne hluboce zasáhla. Teroru se musíme postavit a bojovat s ním. Upřímnou soustrast pozůstalým,“ napsal na sociální síti X premiér Fiala. Informaci o smrti českého občana, konkrétně česko-izraelského mladíka, potvrdilo ministerstvo zahraničních věcí redakci CNN Prima NEWS.

„Oran Elfasi se zasazoval o mír, chtěl trávit čas se svou přítelkyní a rozhodně nechtěl, aby v Izraeli nebo Gaze umírali civilisté. Upřímnou soustrast rodině tohoto česko-izraelského mladíka. Jeho příběh budiž další z připomínek, proč je třeba s terorismem bojovat,“ doplnil posléze resort na svých sociálních sítích. Ke vzkazu připojil také fotografii zesnulého 22letého muže.

ČTĚTE TAKÉ: Co brzdí vpád Izraele do Gazy? Visingr vyjmenoval tři faktory, jež připadají v úvahu

Mladík měl zemřít v kibucu Nirim. Ten se nachází poblíž pásma Gazy a hranic s Egyptem. „Česko má první oběť,“ konstatoval na sociálních sítích europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a připojil hashtag „masakr Hamásu“. „Útok teroristického hnutí Hamás na Izrael si vyžádal první českou oběť. Upřímnou soustrast všem blízkým a pozůstalým. Teroristé z hnutí Hamás musí skončit v Haagu,“ dodal místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Upřímnou soustrast pozůstalým vyjádřila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Zemřel po útoku teroristické organizace Hamás. Je mi to nesmírně líto. Nenávist je zhoubná. Musíme se jí bránit a potrestat viníky,“ vzkázala na sociálních sítích.

Na smutnou zprávu reagoval i prezident Petr Pavel. „Velmi mě zarmoutila zpráva, že v Izraeli při útoku hnutí Hamás zemřel český občan. Terorismus nezná hranice, naše odhodlání s ním bojovat by proto také mělo být bez hranic. Sjednotit se v boji proti terorismu je naše povinnost i odpovědnost. Upřímnou soustrast rodině a blízkým,“ napsal na sociální síti X.

Velvyslankyně České republiky v Tel Avivu Veronika Kuchyňová Šmigolová řekla České televizi, že Elfasi v Izraeli trvale žil, za přítelkyní byl pouze na návštěvě v jejím domě, kde je teroristé z Hamásu přepadli. „Měli ho zastřelit střelou přímo přes okno,“ uvedla. Trvalo víc než týden, než se zjistilo, že je Elfasi i českým občanem. Byl na seznamu pohřešovaných izraelských občanů.

Příbuzní muže pocházeli z Ostravy. „Podle toho, co jsme dohledali, prababička s pradědečkem pocházeli z Ostravy. Babička i matka se už narodily v Izraeli, ale všichni měli vztah k České republice, měli české občanství,“ doplnila velvyslankyně.

Tagy: