Smrtelná síla Javelinu: Ukrajinci zveřejnili záběry demolice dalšího ruského tanku

Střely z Javelinů se staly noční můrou Ruska.

Ukrajinci zničili další ruský tank

Zdá se, že ruská ofenziva na Donbase nadále zpomaluje. Bezpochyby na tom bude mít podíl i 93. ukrajinská mechanizovaná brigáda, která na východě země drtí jedno ruské obrněné vozidlo za druhým. Tentokrát se obávaná jednotka pochlubila záběry z útoku na tank. Ten se jí povedlo zničit pomocí amerického raketometu Javelin. Jeden z členů posádky stroj s typickým označením písmene „Z“ rychle opustil a začal prchat. Zdravotní stav zbylých okupantů není známý.

Jelikož útok provedla 93. mechanizovaná brigáda ukrajinské armády, je velmi pravděpodobné, že k události došlo někde poblíž Izjumu v Charkovské oblasti, případně na severu Doněcké oblasti. Zveřejněné záběry ukazují až neuvěřitelnou přesnost Javelinu.

Střela z amerického protitankového raketu letěla několik set metrů, až nakonec – jak u ní bývá zvykem – zasáhla horní část ruského obrněnce, čímž stroj fatálně poškodila. Ruský tank nakonec nuceně zastavil. Krátce poté, co začal hořet, jej opustil jeden z okupantů. Stav zbytku posádky je neznámý.

„Dva členové posádky budou pravděpodobně mrtví. Jednomu vojákovi se po chvíli podařilo otevřít poklop a utéct,“ uvedla twitterová stránka Visegrád 24, která dlouhodobě informuje o ruské invazi.

Americký Javelin se po vypuknutí ruské invaze stal společně s tureckým dronem Bayraktar symbolem vzdoru proti agresi. Obě zbraně výrazně přispěly k ruskému debaklu v bitvě o Kyjev. Rusové se nakonec za obrovských ztrát z okolí hlavního města na přelomu března a dubna definitivně stáhli.

Na počest Javelinu Ukrajinci vyrábějí speciální trika a skládají písně. Přínos této zbraně je znát i na jižní frontě a na Donbasu, což dokazuje i video 93. brigády.

Tagy:
válka tank vojáci Ukrajina raketomet demolice Rusko Donbas Kyjev brigáda těžká technika Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Javelin Charkovská oblast Izjum Doněcká oblast 93. mechanizovaná brigáda Visegrád