Ukrajinská armáda natočila klip. Oslavuje v něm turecké drony a směje se Rusům i Putinovi

Ukrajinci na počest dronu Bayraktar vytvořili hudební klip.

Ukrajinci vytvořili hudební klip na počest obávaného dronu

Nedílnou součástí ukrajinského odporu během ruské agrese jsou bezpochyby turecké bezpilotní letouny Bayraktar TB2. Ukrajinci pomocí těchto dronů zničili již desítky, možná stovky kusů ruské těžké techniky. V březnu na počest Bayraktaru dokonce vznikla stejnojmenná píseň. Ukrajinská armáda nyní ve spolupráci s hudební skupinou Sviatovyd vydala folkovou verzi této písničky i s videoklipem.

„Vlezli okupanti k nám do Ukrajiny, přivezli si tanky, moc pěkné mašiny. Tak jim trochu upravil tvar… Bayraktar,“ zpívá se mimo jiné v chytlavé písničce, jejíž slova napsal ukrajinský voják Taras Borovok. V nově vydaném videoklipu navíc pózují ukrajinští vojáci za doprovodu folkové skupiny Sviatovyd – rovněž oblečené ve vojenských uniformách.

„Ruský tankista s*re někde v křoví. Co mu lítá nad hlavou, tak to se brzo dozví. Co mu trochu přihřeje jeho samovar? Bayraktar,“ hlásají ukrajinští obránci vysmátí od ucha k uchu a k tomu tancují s útočnými puškami u vraků rozdrcených ruských obrněnců. Videoklip se na internetu začal rychle šířit, v současnosti má tisíce zhlédnutí.

Z Bayraktaru se stal bezpochyby symbol ukrajinského vzdoru proti agresi. Jeho nasazení výrazně přispělo k ruskému debaklu v Kyjevské oblasti, ze které se nakonec okupanti po obrovských ztrátách na začátku dubna kompletně stáhli.

V současnosti Ukrajinci turecký dron využívají především na jižní frontě. Bayraktary operují například v okolí Hadího ostrova či Oděsy. V bojích na Donbasu se ale prakticky neobjevují. Může to být způsobeno tím, že se Ukrajinci v Doněcké a Luhanské oblasti více obávají ruské protivzdušné obrany, která by mohla bezpilotní letouny sestřelovat.

Cena jednoho Bayraktaru se totiž pohybuje kolem 5 milionů dolarů (přes 113 milionů korun). Na podobnou částku vyjde i řídicí centrum. Bayraktar TB2 ve vzduchu vydrží kolem 24 hodin. Na délku měří šest a půl metru, rozpětí křídel má 12 metrů. Váží 630 kilogramů, a k tomu unese bojový náklad o hmotnosti 150 kilogramů.

Disponuje čtyřmi závěsníky, na kterých může nést různé typy raket, například laserem naváděné „chytré“ bomby MAM (Mini Akıllı Mühimmat). Bayraktar je rovněž vybaven optickou i infračervenou kamerou, laserovým označovačem a dálkoměrem. Při navádění laserovým paprskem má dostřel 8 kilometrů, při využití satelitního navádění až 14 kilometrů.

Kromě ničení těžké vojenské techniky má turecký dron další důležitou funkci – poskytuje perfektní informace pro navigaci vlastních jednotek, které se pohybují na zemi.

Tagy: