Výrazně levnější než Bayraktar. V čem vyniká český Bivoj, který zamíří na Ukrajinu?

Český bezpilotní letoun Bivoj

Fiala o obnově Ukrajiny

I když se jeho výroba stále nachází v testovací fázi, již v brzké době by český bezpilotní letoun Bivoj mohla využívat ukrajinská armáda. Iniciativa Dárek pro Putina, jejíž web provozuje Velvyslanectví Ukrajiny v ČR společně s podnikatelem Daliborem Dědkem, vybírá na dron peníze, aby jej mohla Ukrajincům poslat zdarma. Nasazení do přímého boje by mohlo urychlit certifikaci zbraně, a tím i její zařazení do výzbroje české armády. Dron vyniká nízkou cenou i velkou obratností.

O bezpilotním letounu české výroby s pracovním názvem Bivoj, který by brzy mohl pomáhat ukrajinské armádě proti Rusku, vás redakce CNN Prima NEWS informovala již v první polovině června. Nyní se zdá, že jde o prakticky hotovou věc.

Ukrajinská posádka specializující se na bezpilotní letouny již prošla nutným výcvikem, aby Bivoje dokázala ovládat. Prozatím byly vyrobené dva pozorovací drony, které by mohli Ukrajinci obdržet v brzké době, a pracuje se i na dronech určených pro boj. Ty fungují na bázi klasického režimu známého jako „opožděná munice“. Na Ukrajinu by mohly být dodány už za několik týdnů.

Kampaň Dárek pro Putina již na český bezpilotní letoun vybrala přes 15 milionů korun. Sestava skládající se ze tří dronů, „katapultu“ (umožňuje vzlet) a pozemní řídící stanice stojí 30 milionů korun. Bivoj váží 25 kilogramů, rozpětí křídel má 3,3 metru a unese až osmikilový náklad. Ve vzduchu vydrží šest hodin s doletem do 200 kilometrů. K obsluze stačí jedna osoba.

Jinak se toho o Bivojovi zatím moc neví. „Jde o velmi vážnou věc. Výrobce tohoto dronu dostal důrazné doporučení z bezpečnostní komunity. Stroje se dodávají bez log a výrobních čísel. Není také možné zveřejnit, kde se stroje kompletují a testují či kdo je vyrábí,“ reagovala iniciativa na mediální zájem před několika dny.

Je nicméně jasné, že zatím neznámý výrobce začal na českých dronech pracovat již před lety. V současné době je zbraň ve fázi testování a usiluje o vojenskou certifikaci, aby ji mohla zařadit do své výzbroje i Armáda ČR. K urychlení testovacího procesu má posloužit právě nasazení v bojích na Ukrajině.

„Prvním úkolem dronu bude dávat přesná data, aby ukrajinské dělostřelectvo mělo lepší výsledky,“ uvedl podnikatel Dalibor Dědek, který pomohl propojit konstruktéry přes ukrajinské velvyslanectví s ukrajinskou armádou. Sám se dlouhodobě snaží podporovat zásilky zbraní na Ukrajinu.

Přednosti českého letounu mají spočívat v nízké ceně ve srovnání s konkurencí i v univerzalitě. Pro srovnání – obávaný Bayraktar sice mezi drony výrazně vyniká prakticky ve všech aspektech, cena jednoho kusu se však pohybuje kolem 5 milionů dolarů (přes 113 milionů korun). Na podobnou částku vyjde i řídicí centrum.

Proti turecké chloubě je tak česká zbraň sice znatelně chudší, co se týče technologických schopností, ale také mnohonásobně levnější. A jaké jsou další výhody Bivoje? Podle tvrzení zástupců firmy je také velmi skladný, lehce přemístitelný a navíc nepotřebuje zpevněnou plochu pro vzlet. Přispět na Bivoje pro ukrajinskou armádu může ve sbírce každý.

Tagy:
válka armáda zbraň dron Ukrajina zbraně bezpilotní letoun drony Česko Rusko Armáda České republiky Bayraktar Dalibor Dědek Bivoj