Snad bude Ústavní soud rozumnější než vláda, říká k senátní stížnosti Prouza

Tomáš Prouza

Ústavní stížnost senátorů na vládní opatření, která výrazným způsobem omezují malé podniky a maloobchody, vítá prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Ústavní soud by podle něj měl postupovat rozumněji než vláda a mohl by malým obchodům pomoci. Vláda by pak dle jeho slov mohla obchody podpořit například tím, že jim umožní mít otevřeno i v neděli.

Prouza v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že je za ústavní stížnost senátorů rád. S vládou totiž opakovaně a neúspěšně jednal právě o rozvolnění opatření týkajících se obchodů. I přesto, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) souhlasil, že maloobchody nejsou rizikovým místem pro přenos, vláda v této věci dosud nic nečinila. „Proto doufám, že soud bude rozumnější, než je vláda, a hlavně že rozhodne opravdu rychle,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Brzy by také mohlo nastat přesunutí ze 4. stupně protiepidemické systému (PES) do 3. stupně, kdy by již měly být otevřeny všechny obchody. Prouza připomněl, že by Ústavní soud mohl obchodům velmi pomoci, pokud by o jejich otevření rozhodl velice rychle. „V předvánočním období je pro všechny obchody důležitý každý den, kdy mohou mít otevřeno. Pro ty malé to je dvojnásob důležité,“ vysvětlil Prouza.

Od pondělí začíná platit 4. stupeň systému PES, což znamená mimo jiné i delší otevírací dobu obchodů. Ty tak již nemusí zavírat ve 21:00, ale mohou mít otevřeno až do 23:00. Prodloužení však podle Prouzy pomůže spíše lidem, kteří nechtějí chodit nakupovat v čase, kdy chodí do supermarketů většina lidí. „Určitě to pomůže těm, kteří se chtějí chovat zodpovědně,“ řekl Prouza ve vysílání CNN Prima NEWS.

Obchodům by vláda podle jeho slov daleko více pomohla, kdyby jim povolila znovu otevřít v neděli. Tímto zavedeným opatřením totiž podle Prouzy dosáhla pouze zvýšené koncentrace rizika v sobotu a v pondělí, neboť v tyto dny lidé chodí nakupovat místo neděle.

Stížnost podepsalo 63 senátorů

Skupina 63 senátorů ze čtyř klubů napadla vládní opatření u Ústavního soudu s tím, že jsou diskriminační a znamenají bezprecedentní likvidaci menších prodejen a podnikatelů. Navíc ve stížnosti poukazují na nejasnosti, proč některé malé podniky musí mít zavřeno, zatímco jiné dostaly výjimku.

Podání stížnosti inicioval pirátský senátor Lukáš Wagenknecht. „Malé provozovny mohou zcela bez problému regulovat počet osob na prodejně a zajistit dodržování rozestupů před prodejnou. Došlo by tak k většímu rozptýlení nakupujících, ti by se nekoncentrovali před hypermarkety, které mohly zůstat otevřené a prodávají i sortiment uzavřených prodejen,“ uvedl senátor.

Senátorům dále vadí, že i nadále mohou velké hypermarkety prodávat i obuv, oblečení či hračky a sportovní potřeby, zatímco prodejny, které se na danou komoditu specializují, musí zůstat zavřené.

„Podání k Ústavnímu soudu tak poukazuje na nepodložené omezování základních práv podnikatelů, kdy není zřejmé, zda jeho dopady vedou k cílům nejasně definovaným vládou, a diskriminaci podnikatelů napadá,“ dodávají senátoři ve stížnosti.

Tagy:
obchod CNN Prima NEWS obchody Senát žaloba Ústavní soud Tomáš Prouza ANO 2011 vláda Lukáš Wagenknecht senátoři Jan Blatný maloobchodní prodej systém PES zavřené obchody Ústavní soud České republiky Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Protiepidemický systém České republiky