RADAR: Sněžit bude do konce týdne, čekají se i mrznoucí deště. Kde stále platí výstraha?

Ilustrační foto.

Sněhové přeháňky nás budou provázet i po zbytek týdne, v nižších polohách však mohou být spíše smíšené či dešťové. Přijde také postupné oteplování – noční teploty sice klesnou pod mrazu, přes den se však budou pohybovat kolem nuly. Ke konci týdne dokonce vystoupají k až 4 °C.

úterý nás čeká velká oblačnost, ojediněle však může být i polojasno. Během dne přijde od jihozápadu občasné sněžení, v nižších polohách se může jednat spíše o srážky smíšené anebo mrznoucí. Teploty vystoupí na -5 až 0 °C, ojediněle na jihozápadě mohou ale teploty vystoupit až na 2 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Čeká nás zima století? Evropu svírají třeskuté mrazy s extrémními přívaly sněhu

„Od jihozápadu bude do zbytku území proudit teplý vzduch, zejména vy vyšších vrstvách atmosféry. To ovlivní také teplotu na horách v 1 000 metrech, kdy na Šumavě teploty mohou dosáhnout až 2 °C,“ upozornila meteoroložka CNN Prima NEWS Iveta Kodádková.

Do dopoledních 10 hodin jsou ještě v platnosti výstrahy, které varují před vznikem závějí v Pardubickém kraji a na Vysočině a sněhových jazyků ve východní části naší republiky.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh.

Během středečního rána teploty klesnou na -1 až -5 °C, místy až na -8 °C. Odpolední maxima se už ale budou pohybovat kolem nuly. Obloha bude oblačná, sněžení zpočátku spíše na východě, ale postupně se rozšíří i do zbytku republiky. V nižších polohách se opět může jednat spíše o srážky smíšené či dešťové. „Na Českomoravské vrchovině a jižní Moravě musíme počítat místy s mrznoucími mlhami,“ dodala Kodádková.

I ve čtvrtek nás čeká zatažená až oblačná obloha, místy doprovázený občasným sněžením. V nížinách přechodně i déšť se sněhem nebo déšť, zpočátku ojediněle mrznoucí. Během dne od západu budou srážky ustávat a částečné ubývat také oblačnost. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, při zmenšené oblačnosti ojediněle kolem -7 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až 2 °C, na severozápadě ojediněle až 4 °C.

V podobném duchu se ponese počasí i ve zbytku týdne, povětšinou odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu očekávají zataženou a oblačnou oblohu, místy doprovázenou sněžením. Teploty během noci většinou klesnou pod bod mrazu, přes den se však budou pohybovat kolem nuly.

Tagy: