Kupka stávce ve školství nerozumí a požadavky nechápe. Odbory podle něj jen straší

Martin Kupka

Ministr dopravy Martin Kupka o chystané stávce

Pondělní stávky se zúčastní více jak polovina škol v Česku. Odboráři tvrdí, že kvůli nízkému rozpočtu bude muset řada z nich propouštět. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ale ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že nechápe, co školství požaduje, protože finanční prostředky pro příští rok ve školství vzrostou. Odbory podle něj jen zbytečně straší.

V pondělí některé školy zůstanou zavřené, jiné budou fungovat v omezeném režimu. „Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v předchozích dnech jednal jak s odbory, tak i řediteli škol a snažil se rozptýlit obavy, které jsou často úplně zbytečné, protože školství je jedna z oblastí, kde finanční prostředky pro příští rok vzrostou o osm miliard korun,“ popsal ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že učitelům navíc bude garantován 130procentní průměrný plat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stávkovat budou stovky firem z průmyslu. Protest se může týkat až milionu lidí, tvrdí odbory

Odboráři ale tvrdí, že 40 procent škol bude muset snížit počty učitelů kvůli nízkému rozpočtu. „Obávám se, že odbory zbytečně straší,“ řekl Kupka. Zároveň podotkl, že vedle resortu školství jsou tu i jiné sektory, které volají po dalších prostředcích.

„Je to pochopitelné, protože roste inflace, ale nejde zajistit všechno. Peníze nejde najít jen někde ve vzduchu. Buď je stát musí vybrat na daních, nebo je ušetřit. Konsolidační balíček zajistí funkční hospodaření státu. Vyzýváme odbory, aby přihlížely zodpovědně k tomu, co vláda musí dělat, pokud chce udržet alespoň základní sociální smír,“ sdělil Kupka.

Za neodůvodněnou pak pondělní stávku označil premiér Petr Fiala (ODS). Stejně jako Kupka nerozumí zejména stávce ve školství. Odbory podle něj jednají nezodpovědně a pokračují v konfrontační politice, s níž začaly ihned po nástupu současného kabinetu. „To, co se chystá v pondělí, je nezodpovědné. Už jen proto, že je zapojeno školství, které patří k oblastem, kde navzdory složité rozpočtové situaci vláda zohledňuje, že je důležité, takže přidává prostředky,“ řekl premiér.

Tagy: