Jsou to idioti a nerozumí válce. Bývalý Putinův spojenec tvrdě kritizuje vedení ruské armády

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu a další Putinovi generálové jsou idioti, kteří nechápou, co říkají. Na sociálních sítích to napsal bývalý šéf separatistů Igor Girkin, někdejší miláček Kremlu, který před devíti lety sehrál důležitou roli při anexi Krymu a zahájení bojů na Donbase. Muž dříve vystupující i pod jménem Igor Strelkov je v poslední době známým kritikem ruské válečné strategie na Ukrajině, upozorňuje web Newsweek.

Býval lídrem doněckých separatistů, hlavní tváří proruského boje proti Kyjevu. Poslední dobou si však Igor Girkin alias Igor Strelkov vysloužil nemilost Moskvy svou kritikou Putinovy válečné strategie na Ukrajině.

ČTĚTE TAKÉ: Kdy a kde udeří ukrajinská protiofenziva? Rusy děsí nejistota

Ne že by nesouhlasil se samotnou agresí, jen mu vadí, jak ruské velení své síly vede. Už dříve prohlásil, že se ministr obrany Šojgu chová vlastizrádně. Varoval, že Rusko za daných okolností nemůže doufat ve vítězství. Po pár měsících si ještě přisadil. „Šojgu a další vysocí armádní představitelé jsou idioti, kteří nechápou, co říkají a píší,“ napsal v sobotu na Telegramu.

Reagoval tím na předchozí slib ministra Šojgua navýšit množství munice pro Putinovy vojáky bojující na Ukrajině.

Jeden z důležitých mužů Kremlu ve videu zveřejněném ruským ministerstvem obrany prohlásil, že munici je potřeba navýšit několikanásobně. Tomu se ale Girkin vysmál. Aby byla pomoc pro jednotky na frontě skutečně efektivní, měla by být podle něj daleko větší.

„Ruská veřejnost bude i nadále vystavena oficiálním prohlášením, že válka probíhá podle plánu,“ napsal Girkin. „Brzy ale asi leckoho napadne, proč tedy konflikt trvá tak dlouho? Už teď si mnozí kladou jednoduchou otázku: Když to všechno tak skvěle šlape, proč bojujeme už čtrnáct měsíců, proč máme tak vysoké ztráty, proč je vítězství dál než na začátku?“

Girkin také nedávno ostře kritizoval ruské fiasko u Vuhledaru, kde okupanti utrpěli těžké ztráty. „Střílí na ně jako na krocany na střelnici. Jen hlupáci útočí přímo na to samé, těžce opevněné a pro útočníky složité místo několik měsíců po sobě,“ nebral si servítky.

Girkinova kritika souzní s mnohými dalšími signály, které napovídají, že se ruská invaze dostala přinejmenším do slepé uličky. Třeba britské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že selhání Putinovy zimní ofenzivy na východní Ukrajině je stále zřejmější.

„Ruské síly dosáhly na donbaské frontě jen nepatrných úspěchů, a to za cenu desítek tisíc obětí. Z velké části promarnily svou dočasnou personální převahu, kterou získaly zásluhou podzimní mobilizace,“ konstatovala britská zpráva.

Tagy: