Kyjev vyznamenal 21letého „Predátora“. Podívejte se na nejautentičtější záběry z války

Střídal jednu zbraň za druhou a s obrovským nasazením odrážel útoky ruských okupantů na východní frontě. Ukrajinský voják Ruslan Zubarev, který pořídil video ukazující autentické záběry z těch nejdrsnějších zákopových bojů, obdržel vyznamenání Zlatý kříž. List Ukrajinska pravda u příležitosti toho zveřejnil kompletní půlhodinové video ze zmíněného střetu.

„Zmíněné video z 16. února si možná pamatujete. Ruslan Zubarev z 92. mechanizované brigády se zúčastnil intenzivní zákopové bitvy. Se svým parťákem zlikvidovali čtyři okupanty a obrněný transportér. Nyní byl Ruslan oceněn Zlatým křížem,“ informovalo ukrajinské ministerstvo obrany.

Redakce CNN Prima NEWS o skutcích Ruslana Zubareva informovala již v únoru. Video z drsné bitvy natočené z vlastního pohledu ukrajinským vojákem na donbaské frontě u města Svatove v Luhanské oblasti sklízelo vášnivé reakce na sociálních sítích. Podle odborníků jde totiž o jeden z vůbec nejautentičtějších záznamů toho, jak ruská agrese v praxi vypadá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Český bojovník exkluzivně: Drtí nás tu děla i korupce. Bulíř je idiot a jeho fandové bezmozci

Ruský útok na východní frontové linii byl zrovna v plném proudu. Ruslan Zubarev, který si za své hrdinské činy vysloužil přezdívku „Predátor“, se ze zákopu snažil protipancéřovými střelami zasáhnout ruské obrněné vozidlo za nedalekým křovím. Tím na sebe ale teprve 21letý voják upozornil, čímž se dostal pod ostrou protipalbu, kterou vedlo zhruba deset okupantů. Kolem létaly kulky, hlína i třísky.

Bitva trvala kolem 30 minut, přičemž ukrajinský střelec byl neustále v pohybu. Několikrát střídal jednotlivé zbraně – kromě protitankového RPG-7 často střílel také z modernizované útočné pušky AK-47 nebo z lehkého kulometu. Na ruské pozice také hodil několik útočných granátů.

Běžný den narušilo BMP

„Jde o dost intenzivní bojový střet. Ty se mezi malými skupinami mohou odehrávat často. Video působí věrohodně. Vypadá, že jde o reálnou situaci,“ potvrdil bez větších pochyb pro CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Zdeněk Petráš. Zubarev střílel v některých chvílích naslepo, v určitých okamžicích ale i napřímo. Ve videu je mimo jiné vidět přímá likvidace jednoho okupanta, který se pohyboval v blízkosti zákopu.

Ukrajinský voják později tvrdý střet u Svatove podrobněji popsal vlastními slovy. „Ten den mi nejdřív připadal obyčejný. Můj parťák a já jsme se ujali své povinnosti. Hodinu a půl jsme měli stráž. Zbývalo asi půl hodiny a my jsme se těšili, že vypadneme ze služby a budeme si moci trochu odpočinout. Jenže pak jsme zaslechli zvuky pohybujícího se BMP-2,“ vzpomínal Zubarev podle listu Ukrajinska pravda.

Mladý voják byl v té chvíli přesvědčený, že se ruské bojové vozidlo pěchoty pohybuje poměrně daleko od jeho pozice. Z omylu ho vyvedla až zpráva kolegů, kteří jej varovali přes rádio.

Parťák utrpěl otřes mozku

„Myslel jsem, že ten obrněnec je někde daleko. Rozhodl jsem se připravit protitankové zbraně. Asi o deset sekund později jsme dostali hovor z rádia. Varovali nás, že BMP-2 se pohybuje přímo naším směrem. Nejdřív jsme tomu moc nerozuměli, protože Rusové často používají rušící zařízení. Když jsme to slyšeli znovu, zareagoval jsem. Jak dopadl zbytek, můžete vidět ve videu,“ dodal.

Lidé na sociálních sítích i experti se často podivovali nad chováním kolegy Zubareva. Druhý ukrajinský voják během bojů totiž vůbec nevylézal z úkrytu a nestřílel. Svému „bratrovi ve zbrani“ pouze podával munici či zbraně, a to často poměrně neobratně. „Choval se dost nestandardně – vlastně nebezpečně vůči svému spolubojovníkovi,“ hodnotil Petráš.

Ukrajinská média i Zubarev se ale vojáka zastali. Podle Ukrajinske pravdy totiž obránce utrpěl během boje otřes mozku. „Přesto nadále ‚Predátora‘ zásoboval municí po celou dobu bitvy,“ sdělil ukrajinský web. „Můj parťák je v pořádku. V té době byl otřesený, přesto mi stále pomáhal – dal mi vše, oč jsem požádal. Poslouchal a plnil mé rozkazy. Za to jsem mu velmi vděčný. Nakonec jsme útok odrazili. Některým nepřátelům se podařilo utéct, zbytek tam leží ještě teď,“ dodal Zubarev.

Dvěma Ukrajincům po asi půlhodině přispěchala na pomoc minometná skupina i bojová vozidla pěchoty, což ruské okupanty donutilo k ústupu. Zubarev později pořízené záběry zveřejnil na svém telegramovém účtu. Netrvalo dlouho a hrdinských činů mladého vojáka si všimlo kyjevské vedení.

„Měl jsem tu čest vyznamenat Zlatým křížem Ruslana Zubareva, vojáka z 92. mechanizované brigády. Ruslan odrazil útok nepřítele, který byl ve značné přesile. Prokázal statečnost a odvahu během tvrdé bitvy. Jsem vděčný každému, kdo brání naši vlast před okupanty. Sláva všem obráncům Ukrajiny,“ uvedl na sociálních sítích náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Vojákovi věnoval jako dar ještě jednu věc – americkou zkrácenou útočnou pušku M4.

Tagy:
válka armáda video vojáci zbraň střelba voják Ukrajina sociální síť přestřelka vyznamenání Rusko Donbas Kyjev granát státní vyznamenání brigáda těžká technika Ministerstvo obrany České republiky Luhanská oblast Valerij Zalužnyj zákopy BMP Predátor zákop Valerij Fedorovyč Zalužnyj Svatove Ukrajinska pravda Ukrajinská 92. mechanizovaná brigáda Ruslan Zubarev