Jak zabránit šikaně dítěte? Psycholog poradil pět pravidel, jak ji utnout už v zárodku

Šikana (ilustrační snímek)

Jak se nebát šikany

Od agresivních slovních útoků a šťouchanců, přes krádeže svačin až po fyzické násilí – šikana ve školních kolektivech je v posledních letech velkým tématem, které některým dětem přináší mimořádně velký stres. Psycholog Petr Hroch ve vysílání CNN Prima NEWS popsal pět zásad, které mohou pomoci s tímto nebezpečným jevem bojovat.

Hroch doporučuje pro děti vytvořit prostředí, které v nich nebude vzbuzovat strach nebo pocit nebezpečí a pomůže jim v optimálním rozvoji. „To znamená, že každé dítě by mělo být vedeno k tomu, že je jedinečné a že je normální být nenormální,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Spolužačku bodla do zad, schovávaly jsme se na záchodě, řekly děti o útoku na škole v Domažlicích

Jako druhou zásadu uvedl, že by se rodiče neměli bát svým ratolestem nastavovat jednoznačná pravidla a limity. „Děti hranice vývojově potřebují,“ doplnil Hroch. Odborníci se shodují, že na jakýkoli náznak šikany by měl rodič nebo jiná odpovědná osoba reagovat okamžitě a co nejostřeji, aby se nevhodné chování utnulo už v zárodku.

Třetí pravidlo, které Hroch popsal, je otevřená komunikace. „Problémem moderní doby podle expertů je, že děti mezi sebou i s rodiči mluví stále méně,“ sdělil psycholog. K tomu dodal hned i čtvrté pravidlo – rodiče by měli děti uvést do problematiky a vysvětlit jim, co je šikana a jak se projevuje.

Jakmile budou děti vědět, co šikana obnáší, snáze ji rozpoznají, ať už se děje jim nebo někomu jinému. Rodiče by svým potomkům měli také neustále připomínat, že přátelství a spolupráce je pro všechny vždy nejvýhodnější. Neuškodí ani, když je budou denně kontrolovat a ptát se jich na školu a jejich aktivity na internetu. Rozhovor by měli směřovat nejen k výuce, ale především k jejich pocitům a osobním dojmům.

„Měli by podporovat také jejich odolnost, aby děti dokázaly odolat prvnímu projevu šikany,“ informoval Hroch v rámci páté zásady. To znamená, že by dítě mělo umět psychicky čelit například slovním urážkám. Sebevědomí potomků může rodič pozvednout mimo jiné tím, že ho přihlásí do zájmového kroužku, zmiňuje UNICEF.

Organizace ve svém článku ještě dodala jednu radu – rodič má představovat pozitivní vzor. Tím, že se bude ke svému okolí chovat laskavě a s úctou, dítě naučí, co by mělo v konkrétních situacích dělat. Je tak možné, že když se stane svědkem šikany, oběti se zastane a nabídne jí pomoc.

Pokud si oběť ale s nepříjemnou situací nedokáže poradit, musí ji vyřešit dospělí. Na mnoha školách už v dnešní době fungují školní psychologové, kteří vědí přesně, jak se za daných okolností zachovat. Děti by se neměly bát je aktivně vyhledat.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Pokud střelec z fakulty lékařce řekl, že chce vraždit, měla to policie vědět, řekla kriminalistka

Tagy: