Při nehodě zabil kamaráda a dostal jen podmínku. Podle soudu si za smrt mohl spolujezdec sám

S překvapivým výsledkem uzavřel okresní soud v Semilech kauzu tragické nehody v Poniklé v Podkrkonoší. Muž, který loni v únoru naboural ve vysoké rychlosti a pod vlivem alkoholu do rodinného domu, do vězení nepůjde, přestože přitom zemřel jeho kamarád.

Podle soudu si spolujezdec mohl za svou smrt do značné míry sám. Do auta si přisedl, i když věděl, že řidič je opilý, a navíc si nezapnul pásy. „Je to podobné, jako když v zoologické zahradě přelezete plot a dobrovolně vstoupíte do výběhu se lvem,“ konstatoval soudce Martin Fišer.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry dopadení ozbrojeného lupiče v Úštěku. Muž se přiznal, hájil se, že je bezdomovec

Nehoda se stala loni v únoru. Obcí se řítil stříbrný Seat Leon, v pravotočivé zatáčce jeho řidič pod vlivem alkoholu nezvládl řízení a narazil do rodinného domu u silnice. Doslova se proboural do obývacího pokoje, uvnitř však naštěstí nikdo nebyl. Řidič z auta vylezl jen lehce zraněný, jeho kamarád na sedadle spolujezdce se ale domů k partnerce a malému dítěti už nikdy nevrátil.

Nyní padl rozsudek. „Obžalovaný byl uznán vinným a byl odsouzen na dobu 26 měsíců s podmíněným odkladem na pět let a dále k zákazu řízení motorových vozidel na dobu šesti let,“ uvedl soudce. „Trest byl uložen jako podmíněný s ohledem na spoluzavinění poškozeného, protože on byl nepřipoutaný a soudní znalec dospěl k závěru, že kdyby připoután byl, tak by ke smrtelnému zranění nedošlo. Dále jsme přihlédli k tomu, že poškozený sedl do automobilu s vědomím, že řidič je pod vlivem alkoholu,“ vysvětlil své rozhodnutí soudce Fišer.

Zodpovědnost řidiče za smrtelnou nehodu zohlednil soudce ve výroku o odškodnění, odsouzený muž musí pozůstalým zaplatit přes tři miliony korun. Rozsudek je pravomocný.

Na odškodnění čeká i majitel pobořeného domu Ladislav Simonides. Senior v domě žil se svým synem a jen šťastnou shodou náhod ani jeden z nich v době nehody nebyl doma. „Ten mladší měl válendu přímo za tou probouranou zdí. Odešel do krámu a v tu dobu se to stalo. Kdyby tam byl, tak jsou to smrťáky dva,“ uvedl obyvatel sousedního domu Jaroslav Čížek.

Dům je i po více než roce od nehody neobyvatelný, probořená zeď je jen provizorně zakrytá. Majitel škodu řeší s Českou kanceláří pojistitelů, řidič totiž neměl sjednané povinné ručení. „Vypadá to, že mi dají asi čtyři sta tisíc, spoustu věcí mi nechtějí uznat, ještě se dohadujeme. Bojím se, že oprava bude stát víc, v takovém případě by mi nezbývalo nic jiného než se o ten rozdíl soudit s viníkem nehody, jenže on prý nemá žádný majetek. Asi si to raději opravíme se synem sami svépomocí,“ řekl senior, který od nehody bydlí v místním domě s pečovatelskou službou.

Řidič, který se mu autem proboural do obýváku, se prý za celou dobu ani jednou neozval.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Drama na Příbramsku: Autobus sjel do příkopu, šest dětí a dva dospělí utrpěli zranění

Tagy: