Detaily hrůzné nehody v Poniklé, při které zemřel otec miminka. Hlavní roli hrál alkohol

Řidič, který se před pěti týdny proboural autem do rodinného domu v Poniklé na Semilsku, byl silně opilý. Potvrdil to rozbor jeho krve. Při nehodě zemřel spolujezdec, otec teprve třítýdenního miminka. Policie však řidiče zatím z ničeho neobvinila, čeká na výsledky znaleckých zkoumání.

Nehoda se stala na konci února na silnici první třídy, která prochází Poniklou. Cesta se tam klikatí kolem řeky, auto se dvěma lidmi podle policistů nezvládlo ve vysoké rychlosti průjezd zatáčkou a probouralo se až do obýváku rodinného domu. V částečně roubené chalupě bydlel senior se svým synem. Oba díky šťastné náhodě odešli z domu krátce před tragédií.

ČTĚTE TAKÉ: Bezohlednost na D8: Řidiči po nehodě blokovali záchranářskou uličku. Hasiči uvízli v koloně

„Ten mladší měl válendu přímo za tou probouranou zdí. Odešel do krámu a v tu dobu se to stalo. Kdyby tam byl, tak jsou to smrťáky dva,“ řekl obyvatel sousedního domu Jaroslav Čížek.

Řidič vyvázl jen s lehkým zraněním. Policisté měli od počátku podezření, že před nehodou pil, on se ale nechtěl podrobit zkoušce na alkohol.

„Nesli ho do sanitky, moc nekomunikoval. Pak sestřička řekla policistům, že odmítá dýchnout,“ popsal Jaroslav Čížek, který byl na místě chvíli po nehodě.

Po příjezdu do nemocnice řidič odmítl i odběr krve. Druhý den ráno si to ale rozmyslel. Podle dopravního experta Romana Budského se jedná o poměrně častou situaci.

„Průměrný člověk odbourává za hodinu zhruba 0,15 promile alkoholu. Dá se tedy velmi důvodně předpokládat, že v krvi něco měl a spekuloval, že alkohol z jeho těla postupně vyprchá,“ vysvětlil Budský pro CNN Prima NEWS již před třemi týdny.

Výsledek rozboru krve řidiči přitíží u soudu

Teď už policisté znají výsledky a z nich je jasné, že případná sázka na vystřízlivění nevyšla. „Výsledek rozboru krve odebrané několik hodin po havárii přesáhl jedno promile alkoholu a my nyní čekáme na odborný znalecký posudek, který určí, jakou hladinu alkoholu v krvi měl řidič v době nehody,“ řekla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Řidič se přitom nemůže vymlouvat na to, že se alkoholu napil až po nehodě. Byl totiž po celou dobu pod dozorem policistů a zdravotníků.

Právník oslovený redakcí CNN Prima NEWS se domnívá, že výsledek rozboru krve řidiči rozhodně přitíží před soudem. Už samotná hladina alkoholu přes jedno promile v krvi řidiče je podle českých zákonů trestný čin.

„Soud k tomu zcela jistě přihlédne. Pokud by výsledek znaleckého zkoumání ohledně hladiny alkoholu v krvi v době nehody nebyl jednoznačný, má soud i další možnosti. Umím si představit, že bude vyslýchat policisty, kteří nehodu vyšetřovali, k chování toho řidiče. Respektive, jaké znaky alkoholu na něm pozorovali. Mám na mysli jeho vyjadřování, artikulaci nebo motoriku,“ sdělil respektovaný právník Jan Černý.

Tagy: