Soud v Plzni osvobodil muže obžalovaného z vraždy. Jsem v šoku, řekla dcera oběti

Soud v Plzni zprostil obžaloby podezřelého z vraždy spolubydlícího.

Soud v případě ubodaného v Plzni

Krajský soud v Plzni zprostil v pondělí obžaloby 43letého Martina K., kterého státní zástupce vinil z předloňské vraždy spolubydlícího a požadoval pro něj 13letý trest. Podle obžaloby měl muž svou oběť ubít a ubodat v lesíku nedaleko nemocnice. Soud však rozhodl, že pro usvědčení muže neexistuje dostatek přímých důkazů. Údajného pachatele nechal soud okamžitě propustit z vazby.

V pondělí, krátce před devátou hodinou přivedla eskorta do soudní síně třiačtyřicetiletého recidivistu Martina K., obžalovaného z brutální vraždy. „Obžalovaný se zprošťuje obžaloby státního zástupce pro skutek, že měl jiného úmyslně usmrtit, čímž měl spáchat zločin vraždy, neboť nebylo prokázáno, že tento skutek spáchal obžalovaný,“ zněl rozsudek soudkyně Heleny Przybylové.

ČTĚTE TAKÉ: Bezdomovkyně v Plzni porodila na zastávce MHD. Sama si přestřihla pupeční šňůru, všude byla krev

Soudkyně zproštění viny odůvodnila nedostatkem přímých důkazů. Proti muži svědčily například záznamy kamer nebo pachové stopy. „Nejsme schopni vyloučit, že ta pachová stopa nemohla vzniknout nějakým jiným způsobem, toto je zkrátka pro soud málo,“ doplnila Przybylová.

„Počkám si na to, až si přečtu písemné vyhotovení rozsudku, a pak se rozhodnu, jakým způsobem zaujmu argumenty v odvolání a případné stížnosti proti propuštění z vazby,“ řekl CNN Prima NEWS státní zástupce Jiří Richtr.

Obžaloba byla založena na tom, že obžalovaný byl poslední osobou, se kterou poškozený trávil čas. Jejich společný pohyb před vraždou zachytily kamery. Vešli spolu do lesíka, ale ven – zhruba po hodině – odešel jen jeden z nich.

Mrtvolu objevil náhodný chodec asi pět dní po vraždě ve stejném lesíku. „Ohledáním těla byly zjištěny známky cizího zavinění,“ popsala před dvěma roky pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Iva Vršecká. Hledání údajného pachatele trvalo policistům déle než rok. Pomohly jim i znalecké posudky z několika odvětví. Shromážděné důkazy pak ukázaly na Martina K. – spolubydlícího zavražděného.

Na otázku, zda Martin K. očekával zproštění viny, odpověděl, že ano. „Jsem rád,“ popsal své dojmy Martin K. pro CNN Prima NEWS krátce po soudním jednání. „S ohledem na důkazní situaci jsme to oba předpokládali. Jsou tam varianty, že vrahem nebo pachatelem mohla být jiná osoba,“ uvedl pro CNN Prima NEWS obhájce Petr Dolejš.

Dcera zavražděného muže se o zprošťujícím rozsudku dozvěděla od reportérky. Verdikt ji zaskočil. „Jsem v šoku, to nemyslíte vážně. Takže to ani není uzavřené a oni ho pustili,“ řekla dcera CNN Prima NEWS. Pokud státní zástupce podá odvolání, bude o případu rozhodovat Vrchní soud v Praze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Plzeňský boxer ujížděl kvůli zákazu řízení před policií. Zavinil nehodu a skončil na střeše

Tagy: