Stát nemůže nutit k adopci nebo zasahovat do počtu dětí, vzkazuje lidovcům zbytek koalice

Zvýšení sociálních odvodů pro všechny a následné slevy pro rodiny či adopce pro bezdětné opět rozdmýchaly vášně ve vládnoucí pětikoalici. Když své návrhy v rozhovoru pro CNN Prima NEWS představil lidovecký poslanec Pavel Bělobrádek, ostře se ozvali Piráti a kritikou nešetří ani další koaliční partneři. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by stát neměl absolutně mluvit do toho, zda někdo chce, nebo nechce mít děti. Podporu rodin vidí koaliční partneři jinde.

„TOP 09 od počátku razantně odmítá návrh KDU-ČSL trestat bezdětné vyššími odvody na důchod. Jsou tisíce lidí, kteří nemohou děti vůbec mít, a mnozí další, kteří se svobodně rozhodli děti nemít. Stát by neměl zasahovat do tohoto zcela osobního rozhodnutí a už vůbec ne jim de facto nutit adopci, jak to učinil pan poslanec Bělobrádek,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Pekarová Adamová.

Reagovala tak na slova Pavla Bělobrádka ve víkendovém rozhovoru na CNN Prima NEWS, kdy uvedl, že snížení sociálních odvodů pro rodiny s dětmi nepovažuje za šťastné.

K TÉMATU: Koaliční poslanci i opozice šijí do Jurečky. Vyšší odvody bezdětným mohou být i protiústavní

„Za mě je nešťastně zformulováno to, že by se měly daně zvýšit jen někomu. Samozřejmě to, že by měly v důchodové reformě být určitě prvky, které zohlední, že lidé přinášejí i lidský nebo sociální kapitál, si myslím, že je zcela spravedlivé, a je otázkou, jakou najít formu. Jestli je možné, že se zvýší odvody všem a potom budou slevy pro ty s více dětmi, to mi smysl dává,“ řekl bývalý předseda lidovců. Ti své návrhy na podporu rodin prezentovali již na jaře.

Návrhy lidovců na podporu rodin

KDU-ČSL své návrhy představila v dubnu na konferenci o rodinné politice. Lidé se dvěma a více dětmi by měli platit o jeden až dva procentní body nižší odvody na důchody. Naopak u bezdětných ve středním a vyšším věku by se odvody na penzi zvýšily ze současných 7,1 na 9,1 procenta z hrubé mzdy.

Kvůli vysokým výdajům na výchovu potomků lidovci navrhují zvýšit i dnes existující slevu na dítě. U prvního o 1200 až 2400 korun ročně. Cílem obou navrhovaných změn je zvrátit trend klesající porodnosti a pomoc rodinám se zvládáním vysokých nákladů na výchovu dětí. To je ale podle sociologů i ekonomů mylný předpoklad.

Bělobrádkovy výroky však přišly zcela mimo naši planetu předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi.

„Asi si pořídím hvězdářský dalekohled, abych se mrknul, z jaké planety k nám lidovci přicestovali a zda se jim nedá pořídit zpáteční letenka,“ glosoval Bělobrádkova slova Bartoš s tím, že Piráti jednoznačně jakékoliv vyšší zdanění pro bezdětné odmítají.

Za necitlivá pak Pekarová Adamová označila Bělobrádkova slova, že pokud někdo nemůže mít děti, může je adoptovat. Opatření by podle ní navíc stejně nevedlo k vyšší porodnosti, což by měl být jeden z cílů návrhů.

Kroky, které vláda pro podporu rodin musí udělat, je třeba hledat nejen podle TOP 09, ale i dalších koaličních partnerů, především v oblasti rozšíření zkrácených úvazků nebo zvýšení dostupnosti školek.

ODS: Vyšší zdanění práce je nepřijatelné

„Podpora rodin podle nás vypadá opravdu jinak, než finančně znevýhodnit bezdětné. Finančně jsou už dnes rodiny s dětmi podporovány slevami na dani. Co podle mě rodiny skutečně potřebují, je dostatečná síť předškolních a školních zařízení, flexibilní úvazky pro rodiče a další opatření, která usnadní život pracujícím rodičům. To je cesta, kterou jdeme,“ doplnil pro CNN Prima NEWS lídr hnutí STAN Vít Rakušan.

A podobně to vidí i ODS. „Jakékoliv zvýšení sociálních odvodů, jinými slovy zdanění práce, je pro nás nepřijatelné. Zároveň nerozumím dělení lidí na ty s dětmi a bezdětné. Rozumím tomu, že rodiny mají celou řadu nákladů, ale s nimi je třeba pomáhat prostřednictvím jiných věcí, než zvyšováním daní,“ řekl CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.

O tom, že by se chystaly nějaké změny v oblasti daní, zatím na resortu financí informace nemají. „Podrobnosti zatím neznáme, nicméně tento návrh se zdá být nerealistický,“ reagovala na dotazy krátce tisková mluvčí resortu Petra Vodstrčilová.

Zkrácené úvazky, dětské skupiny, sousedské hlídání

V rámci zkrácených úvazku došlo ke změně naposledy v roce 2023. Zaměstnavatelé mají nárok na slevy na zaměstnance, kteří pracují 8 až 30 hodin týdně. Ta se odečítá od sociálního pojištění hrazeného zaměstnavatelem, a to ve výši pěti procent z vyměřovacího základu zaměstnance. Podle Skopečka by procentní výměra mohla být klidně vyšší.

Druhou cestou je zmiňovaná podpora míst ve školkách. Ty aktuálně příliš rychle nevznikají, ale stát prostřednictvím dotace z MPSV vytvořil masivní podporu na stavbu tzv. dětských skupin, které mají školky nahradit, a problém tím částečně přesunul na obce. Ty se často nejsou schopné prokousat složitou byrokracií, je proto otázkou, kolik takových míst reálně skutečně vznikne. Od příštího roku by mělo začít legálně fungovat i tzv. sousedské hlídání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Růst daně z nemovitosti překvapil řadu Čechů. Spočítejte si, kolik nově zaplatíte

Tagy: