Spálená země a hasičské vozy v poli. Požárníci zveřejnili záběry z krocení plamenů u Přibic

Hasiči zveřejnili záběry z krocení plamenů u Přibic

Požárníci zveřejnili záběry z krocení plamenů u Přibic

Hasiči u Přibic na Brněnsku likvidují požár pole s obilím a strniště. Zasaženou plochu mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška odhadl na zhruba 200 × 300 metrů. Nehoří celá plocha, ale oheň je na několika místech. Krátce před 18:00 dostali hasiči požár pod kontrolu, pokračují v dohašování. Na pomoc hasičům přiletěl i vrtulník s bambivakem. Příčina zatím není zřejmá.

Menší požár na poli už v úterý jihomoravští hasiči likvidovali. V části jižní Moravy nyní panuje extrémní riziko šíření požárů, vyplývá z informací webu FireRisk. „Všechno je suché, hoří to dobře,“ řekl Mikoška. Na jižní Moravě v červnu pršelo jen málo, teploty jsou průměrné či nadprůměrné a krajina nadále vysychá.

ČTĚTE TAKÉ: Na ruském Dálném východě se zřítila stíhačka MIG-31. Vojenské námořnictvo pátrá po posádce

Podle webu FireRisk je od pondělí v některých částech republiky včetně jižní Moravy nejvyšší riziko šíření požárů a s vysokými teplotami beze srážek bude krajina dále vysychat. „Ale stále platí, že za této situace, která ještě není kritická, vznikne 99 procent požárů přičiněním člověka,“ řekl bioklimatolog Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe.

Tagy: