Západní vlády hřeší. Vyspělá civilizace kvůli nim čelí primitivům, okomentovali útoky experti

Orientalista Petr Pelikán a politolog Petr Robejšek

Petr Robejšek, Petr Pelikán

Incidenty, ke kterým v posledních dnech došlo ve Velké Británii a v Rakousku, nejsou střetem křesťanství a islámu, nýbrž sporem primitivních zaostalých civilizací a vyspělého světa. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politolog a komentátor Petr Robejšek. S orientalistou Petrem Pelikánem se shodl, že bezpečnostní složky řeší spíše větší excesy než drobnou kriminalitu.

Velkou Británií v minulém týdnu otřásl útok nožem na taneční škole v Southportu, při němž zemřely tři děti a další lidé utrpěli zranění. Na internetu se nejprve objevily falešné informace, podle nichž útočil imigrant a muslim, žadatel o azyl. Ve skutečnosti šlo o 17letého rodáka z velšského Cardiffu, jehož rodina je původem z Rwandy. Ve Vídni pak byly tento týden zrušeny tři koncerty zpěvačky Swiftové poté, co tamní policie oznámila, že zmařila plány devatenáctiletého Rakušana, který chtěl na fanoušky zaútočit bombou nebo nožem. Ten navíc přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Novým vůdcem Hamásu bude strůjce teroristického útoku ze 7. října. Kdo je Jahjá Sinvár?

Podle politologa a komentátora Petra Robejška by ale bylo pokrytecké myslet si, že jde v případě zmíněných incidentů o střet křesťanství a islámu. „Jde o střet primitivních zaostalých civilizací a vyspělého světa. Evropané se už před minimálně 200 lety naučili řešit konflikty. V primitivních civilizacích se to lidé nenaučili dodnes, tam je násilí a brutalita každodenní,“ popsal Robejšek ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že Evropa si nyní musí „zvykat na import z exotiky“.

Například v případě útoku v Británii podle něj selhala i společnost. „Tady je ten problém násilí transportovaný kulturou lidí, kteří si ve druhé nebo třetí generaci s sebou přivezou to, jak se chovali a myslí podobně jako jejich rodiče a prarodiče. Západní vlády se prohřešily – a neustále se v tom prohřešují, že na to nereagují,“ sdělil Robejšek.

Orientalista Petr Pelikán pak vidí problém v tom, že se bezpečnostní složky věnují až těmto excesům, což je podle něj jen „třešnička na dortu“. „Nejsou schopny stíhat drobnou kriminalitu – krádeže, obtěžování, rušení nočního klidu atd. To není atraktivní, tohle je atraktivní pro média a tím se dokážou prezentovat. Ale to, co nejvíc lidem z evropské civilizace otravuje život, jsou ty každodenní střety s imigranty,“ zdůraznil Pelikán.

Organizace Islámský stát, ke které se hlásil útočník z Rakouska, nemá podle Robejška s incidentem nic společného. „To je nějaká povrchní paralela a podivná příčinnost, kterou si vytvářejí ti, co zjednodušeně popisují svět,“ sdělil politolog. Za skutečnou příčinu považuje neschopnost lidí z necivilizovaných zemí vyrovnat se s šokem ze setkání s velmi vyvinutou západní společností. „Zároveň to jsou lidé, kteří neumí řešit problémy jinak než násilím. Oni se to jinak nenaučili, ani ten stát, ze něhož přicházejí, neřešil problémy jinak než násilím,“ míní Robejšek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zdrogovaný muž řádil v pražské MHD: Cestující napadal obuškem a nožem, skončil v poutech

Tagy: