Spekulace o výměně ministra Blatného je zcela reálná, tvrdí Cikrt

Tomáš Cikrt

Spekulace o tom, že by mohlo dojít k výměně současného ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je zcela reálná. V pořadu 360° Pavlíny Wolfové to řekl šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt. Tlak na Blatného je podle Cikrta velký. Možná ale díky tomu, že tato informace unikla, mu paradoxně pomůže v ministerském křesle setrvat.

„Spekulace o tom, že by Andrej Babiš přímo převzal resort a že by třeba profesor Roman Prymula dělal styčného důstojníka, který by de facto řídil ministerstvo, je podle mých informací zcela reálná, je jakoby na stole, ale tím, že ji propíchnul Václav Moravec, teď asi nějakou dobu nebude úplně aktuální a uvidíme, jak z toho premiér vykličkuje,“ uvedl Cikrt.

„Kolem premiéra začali být nablízku lidé, kteří jsou zastánci větších utahování opatření. U pana premiéra není nikdy jasné, kdo mu je nablízku. Je ale poučen – když v létě naslouchal těm pro otevírání, nyní poslouchá utahovače,“ řekl dále Cikrt.

Detenční zařízení pro odmítače karantény není v ČR na místě

Řeč přišla i na detenční zařízení pro odmítače povinné karantény, které vzniklo v Německu a vzbudilo značnou pozornost světových médií. Může k takovému postupu dojít i v České republice? Koaliční poslanec Špičák by byl nerad: „Mně se to opatření nelíbí. Každopádně jistá míra ochrany tady musí být, měla by ale vycházet z nějaké promyšlené legislativy, která podle mého názoru dosud chybí,“ řekl poslanec a lékař Julius Špičák (ANO).

S jeho odporem k zavírání opatření nedodržujících lidí do detence souhlasil i opoziční kolega ze Sněmovny Válek (TOP 09): „Dokážu si představit kdeco, ale udělám vše pro to, aby podobný způsob vymáhání nebyl.“

Politici a elity by měli jít příkladem

„Co potřebujeme, je spolupráce, represe k ní nevede. Je to strastiplná cesta, ale musí začít od získání důvěry. Chybí zde důvěra v to, že opatření mají smysl a že vláda ví, co dělá,“ uvedl Cikrt.

Podle Špičáka by politici a elity měli jít příkladem a chovat se zodpovědně a systematicky. Společnost pak bude na opatření odpovídat s odpovědností. „Pokud to vláda bude dělat, stačit by to mohlo. Otázkou je, zda na to vláda má, změnit takto přístup. Součástí přístupu musí být podávání férových a pravdivých informací. Máme nějaké představy, které se nemusí naplnit, ale musíme na férovku přiznat, že jsme se zmýlili. Myslím, že vláda by občanům měla představit plán. Variantu optimistickou, realistickou a pesimistickou,“ řekl Válek.

Tagy: