Špicar: Mohli si tu vydělávat, místo toho jdou do boje. Ukrajinci si zaslouží respekt

Ukrajinský voják

360° (312)

Ukrajinští pracovníci si zaslouží respekt za to, že se rozhodli zamířit do své domoviny a bojovat proti Rusku, mnozí z nich i bez povolávacích rozkazů. Odchází jich tisíce až desetitisíce, uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar v pořadu 360°. Ukrajinským bojovníkům vzdal hold také předseda Asociace samostatných odborů ČR Bohumír Dufek. „Před těmito lidmi se musíme sklonit,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zatímco do České republiky proudí obrovské množství válečných uprchlíků – především žen a dětí – řada ukrajinských pracovníků míří opačným směrem. Podle viceprezidenta Špicara odešly bojovat do své domoviny až desetitisíce Ukrajinců, kteří pracovali v Česku. Někteří dostali povolávací rozkazy, jiní se rozhodli vzít do ruky zbraň zcela dobrovolně.

„To je respektuhodné. Mohli by tu vydělávat peníze, ale odchází, protože svoboda, za kterou se bojuje na Ukrajině – za tu jsou ochotni položit život,“ uvedl Špicar v pořadu 360°.

„Před těmito lidmi se musíme sklonit. Bojují za demokracii v celé Evropě. Nevíme, kde to může skončit. (Ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi a Rusku nelze věřit ani pozdravení,“ přidal se s pochvalou na konto bojujících Ukrajinců také předseda Asociace samostatných odborů ČR Bohumír Dufek.

Ocenil, že se vláda postarala o zrychlené začlenění ukrajinských uprchlíků na český pracovní trh. Zaměstnavatelé například mohou nabízet volná místa přímo úřadům práce a nemusí se spoléhat na pracovní agentury.

„Personální agentury se nechovají eticky, většinou jsou s nimi problémy. Vrhá to na pracovní trh špatné světlo,“ konstatoval Dufek. Upozornil, že i tito pracovníci, kteří se dočkají zaměstnání ve zrychleném režimu, musí projít bezpečnostním školením a lékařskou prohlídkou. Podle Špicara je příležitostí na českém trhu práce dostatek, ačkoliv do Česka míří především ženy a děti.

„Nebude to vůbec jednoduché. Jsou tam jazykové bariéry, ženy se musí postarat o své děti. To, že nám chybělo přes 300 tisíc pracovníků, je důvod, proč česká ekonomika nerostla tak rychle, jak po postcovidové konjunktuře mohla. Byli jsme skutečně v situaci, kdy firmy musí odmítat zakázky, protože nemají pracovníky, nebo je případně dodávaly pozdě, protože nestíhaly,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Dufek doufá, že zaměstnavatelé nabídnou Ukrajincům férové pracovní prostředí. „Aby to nebyla otrocká práce za nuzné mzdy. Většinou jsme byli zvyklí, že ne vždy se podnikatelé chovali dobře. Inspekce a úřady práce by měly sehrát svou roli a tyto poměry vyrovnat. Někteří podnikatelé si stále myslí, že jsou zaměstnanci jejich majetek,“ upozornil Dufek.

Tagy: