Špidla: Rusko se přepočítalo, Putin přistoupil k plánu B. Může nasadit všechny zbraně

K věci (323)

Válka na Ukrajině eskaluje a ještě dlouho eskalovat bude, varoval v pořadu K věci bývalý předseda vlády Vladimír Špidla (ČSSD). I proto jsou podle něj obavy z použití všech zbraní, které Kreml má, namístě. Rusko se totiž přepočítalo, nepostupuje podle plánu a mění strategii, dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Nikdo nevidí do hlav lidí z Kremlu, ale speciální operace to není. Je to válka, která má charakter jiných válek – eskaluje, a ještě dlouho bude,“ predikoval expremiér Špidla v narážce na fakt, že Rusko i po měsíci tvrdých bojů mluví o invazi na Ukrajině jako o „speciální operaci“.

„Zatím je daleko od toho, že by byla použita jaderná zbraň. Jestli ale Rusové rozběhli válku, ve které vraždí tisíce lidí, tak překročili všechna tabu. Úvaha o tom, že by to znamenalo eskalaci a nasazení všech zbraní, je pravdivá,“ pokračoval.

NATO je silnější

Ve válce totiž podle něj eskaluje ten, kdo prohrává, což se podle Špidly Rusům děje. „Podle všeho mají aktuálně síly země NATO (Severoatlantická aliance) technologickou i organizační převahu, konvenčně by to zvládly a v ten okamžik slabší eskaluje,“ vysvětlil Špidla. „Mohu využít historické znalosti, které se bohužel týkají válek. Je to odporná součást lidských dějin,“ sdělil ve vysílání s tím, že 200 tisíc ruských sil nikdy nemohlo stačit k dobytí Ukrajiny.

Plány, které Rusko mělo, se tak zhroutily. Proto nyní přešlo do „války na výdrž“. „Je otázka, kam válka dopěje. V každém případě Ruská federace přistoupila k plánu B a to se mi zdá, že je jih Ukrajiny,“ podotkl dále. I podle jiných politiků či expertů měl ruský prezident jiné plány. Pravděpodobně šlo o dobytí Kyjeva a výměnu vlády včetně prezidenta. Zelenskyj sám sebe ostatně označoval za „cíl číslo jedna“.

„Ruské vedení se přepočítalo. Netušilo, jak silnou podporu Ukrajina má,“ sdělil Špidla. I kdyby konflikt začal nabírat na otáčkách, nemyslí si, že Evropa tímto Ukrajinu obětovala. „Má mimořádnou podporu, ale překročit hranice k enormní eskalaci není ani v zájmu Ukrajiny. Základem odpovědnosti ale je, že musíte udržet pod kontrolou eskalaci,“ zopakoval.

I proto z části chápe, proč je Evropa v některých sankcích proti Rusku opatrná. „Evropská unie je jednotná už mnoho desítek let, je to demokratická struktura a rozpory jsou její součástí. Nyní ale prokázala schopnost společně jednat. Je to jeden z překvapivých momentů pro Ruskou federaci, uzavřel.

Tagy: