Kam zmizel Šojgu? Média bijí na poplach, válečný ministr se dva týdny neukázal veřejnosti

Vladimir Putin a Sergej Šojgu

Kam zmizel ruský ministr Šojgu?

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se téměř dva týdny neukázal na veřejnosti. Upozornil na to deník Ukrajinska pravda s odvoláním na ruské investigativní novináře z Mediazone a Agency. Spekuluje se, že má problémy se srdcem.

Podle ruského zpravodajského webu Agency měl ruský ministr obrany naposledy veřejně vystoupit 11. března. Ministerstvo tehdy informovalo o tom, že si Šojgu volal se svým tureckým protějškem Hulusim Akarem. Ve stejný den ministerstvo zveřejnilo také video, na němž ruský ministr navštívil Ústřední vojenskou nemocnici v Mandryku, kde předal státní vyznamenání ruským vojákům zapojeným do takzvané „speciální vojenské operace“, jak Moskva nazývá invazi na Ukrajinu.

Dne 18. března se měl Šojgu zúčastnit jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V tiskové zprávě o tom informoval Kreml. Žádný videozáznam ani fotografie z jednání však nezveřejnil.

Šojgu se téhož dne objevil také v televizních zprávách. Ruská státní televize První kanál tehdy odvysílala reportáž o tom, jak ministr obrany předává vyznamenání. V reportáži se uvádí, že se odvysílala „dnes“, avšak obrázek se shoduje s videem zveřejněným na webu ministerstva obrany již 11. března.

O „zmizení“ ruského ministra píší hlavně ukrajinská média a odvolávají se na ruské zpravodajské weby Mediazone a Agency. Jiná ruská média zatím o této zprávě mlčí. Že se Šojgu již několik dnů neukázal na veřejnosti, je dost neobvyklé. Do té doby se objevoval na různých akcích vždy po několika dnech.

Ministerstvo nereaguje

Podle informací webu Agency, který na zmizení Šojga upozornil na svém profilu v Telegram, okolí ruského politika hovoří o tom, že se ministr necítí dobře. Konkrétně mluví o problémech se srdcem. „Redaktorům Agency se nepodařilo získat přímé vyjádření ministerstva obrany. Tiskové oddělení ministerstva obrany mělo v dopoledních hodinách obsazeno,“ uvádí web Agency. Redaktoři se obrátili také na prezidentova tiskového mluvčího Dmitrije Peskova se žádostí o komentář. V době zveřejnění zprávy však na žádost nijak nereagoval.

Dlouhodobě byl Šojgu považován za jednoho z Putinových nejbližších mužů. To už ale podle irského Independentu neplatí. Ruský prezident prý nemůže být s probíhajícími boji na Ukrajině spokojený, a tak lze předpokládat, že si vztek vylévá na ministrovi obrany, který za bojeschopnost země odpovídá. Ten sice v oficiálních hovorech Putina ubezpečuje, že „speciální operace probíhá přesně podle plánu“, ruský vůdce ale o komplikacích a houževnatém odporu Ukrajinců údajně dobře ví.

Světová média tak pracují se spekulacemi, že by v Rusku mohlo dojít k puči a sesazení prezidenta Vladimira Putina. Například The Telegraph, Washington Post či irský Independent v čele možného převratu vidí právě současného ministra obrany Sergeje Šojgua.

Tagy: