Špindl, Pec, Janské Lázně nebo Vrchlabí? Zapomeňte, vláda zavřela východní část Krkonoš

Hory byly doposud oblíbenou víkendovou kratochvílí mnoha Čechů. O nadcházejícím víkendu ale budou muset lépe plánovat, kam se na běžky, sáně nebo boby vydají. Kvůli uzavření tří českých okresů se návštěvníkům stane nepřístupnou východní část Krkonoš.

Kdo si na valentýnský víkend naplánoval výlet na nejvyšší horu Česka, má smůlu. Sněžka se totiž nachází v trutnovském okrese, který je jedním ze tří, kam vláda svým nařízením zakázala od čtvrteční půlnoci vstup. Tedy až na několik výjimek, kam ale pouhý rodinný výlet nepatří.

Vedle Pece pod Sněžkou se tak stanou návštěvníkům nepřístupná další významná krkonošská střediska jako Špindlerův Mlýn, Janské Lázně, Vrchlabí nebo Žacléř. Naproti tomu ta část nejvyššího českého pohoří, která spadá do Libereckého kraje (respektive okresu Semily), zůstane i nadále dostupná.

Hraniční vrch Žalý

Lze tedy očekávat, že lidé budou vyrážet právě do západní poloviny Krkonoš. Teoreticky tak s přívalem turistů musejí počítat střediska jako Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Benecko nebo Vítkovice. „Absolutně nedokážeme odhadnout, jak vládní nařízení ovlivní návštěvnost Krkonoš či zda se lidé budou více koncentrovat v neuzavřené části,“ řekl CNN Prima NEWS Radek Zeman, tiskový mluvčí Horské služby.

Může se však stát, že lidé se do zavřeného trutnovského okresu dostanou při horských túrách, které začnou v přístupné části Krkonoš. Nabízí se například výlet na vrch Žalý nad Vrchlabím, který se nachází na samé hranici trutnovského a semilského okresu. Dostat se na něj lze jak z Vrchlabí, tak z Benecka. „My nejsme represivní složka, takže když se někdo dostane do potíží v okresu Trutnov, určitě mu vyrazíme na pomoc. Nemůžeme určovat, kam lidi smějí, nebo ne, to je záležitost policie,“ dodal Zeman.

Policie: Praxi ladíme

„Zatím řešíme, jak budeme prakticky zajišťovat dodržování vládního nařízení, a tím pádem zatím nemůžeme poskytovat žádné informace. Jakmile budeme vědět víc, sdělíme to na twitterovém účtu Policie České republiky,“ řekla CNN Prima NEWS Lucie Konečná, tisková mluvčí královéhradecké policie.

Vláda omezila kvůli šíření covidu pohyb v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Lidé, kteří tam bydlí, nebudou moci až na výjimky okres opouštět, jiní do něj zase nesmí přijet, řekl ve čtvrtek dopoledne po mimořádném jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Opatření bude platit od půlnoci na pátek do konce nouzového stavu, který skončí v neděli 14. února, pokud jej Sněmovna neprodlouží.

Tagy: