Splnit přání rodiček prostě někdy není možné, říká lékařka. Žádné ji už nepřekvapí

Neonatoložka a primářka novorozeneckého oddělení Nemocnice Hořovice Milena Dokoupilová v podcastu Lékaři v éteru

Lékaři v éteru, Milena Dokoupilová

Pokud porod skončí císařským řezem, přičemž si žena přála porodit spontánně, může následovat těžká diskuse. To říká neonatoložka a primářka novorozeneckého oddělení Nemocnice Hořovice Milena Dokoupilová. O stavu českého porodnictví, trendech, změnách v přístupu k rodičkám i vyhlídkách předčasně narozených dětí s ní mluvila moderátorka Martina Kuzdasová v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU.

Tlak na změnu a zlepšení českého porodnictví sílí podle Mileny Dokoupilové především v posledních pěti letech. Běžnou součástí porodů se staly například porodní plány, tedy soupis představ a přání rodičky, jak by měl ideálně probíhat. Jenže ne vždy je podle neonatoložky možné všechna přání splnit. „Pokud si žena přeje porodit spontánně, skončí to císařským řezem a ona to pojme tak, že nebylo vyslyšeno její porodní přání, tak je to někdy těžká diskuse,“ říká Dokoupilová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vojtíšek se narodil se vzácným syndromem, s nepřízní osudu bojuje pět let. Vznikla sbírka

Na druhou stranu přiznává, že změny v přístupu k rodičkám nebyly často úplně jednoduché i kvůli postojům samotných lékařů. „Rodičky vyslovovaly svá přání, která jsme ze začátku trochu s obtížemi přijímali, protože nám podle nás zasahovala do těch medicínských věcí,“ řekla Dokoupilová v pořadu LÉKAŘI V ÉTERU.

Jako neonatoložka se věnuje především péči o předčasně narozené děti. V Česku je hranice životaschopnosti stanovena na 24. týden těhotenství. „Šanci lékaři ale dávají i dětem narozeným ještě dříve,“ říká Dokoupilová, i když prostor k dalšímu posouvání hranice životaschopnosti podle ní už příliš není. „Jsou děti, které se narodily ve 22. týdnu a byla jim poskytována péče, je to o domluvě s rodiči,“ dodala.

Moderátorka Martina Kuzdasová se v této souvislosti ptala na vyhlídky ohledně vývoje těch nejmenších dětí. „Asi 20 procent z nich může zemřít hned v prvních dnech života. Třicet až padesát procent dětí, které přežijí, mohou mít různé komplikace,“ sdělila Dokoupilová s tím, že prognózu je možné potvrdit až po delší době. „Vývoj začíná až v průběhu prvního roku života a až tam můžeme říct, že to všechno dobře dopadne,“ podotkla.

Na celý rozhovor s neonatoložkou Milenou Dokoupilovou se podívejte v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU, který najdete v úvodním videu tohoto článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidé s duševní poruchou umírají o 15 let dřív, říká expert. Pro pacienty má zásadní radu

Tagy: