Člověk se naučí být úzkostný a depresivní až během života. Experti prozradili léčbu

Každý desátý mladý dospělý trpí depresí.

Člověk se naučí být úzkostný a depresivní až během života. Experti prozradili léčbu

Když je tlak na výkon, lidí s depresí přibývá. Společnost je teď hodně výkonová, říká o příčinách nárůstu duševních onemocnění psychiatr a psychoterapeut Ján Praško. Jednou z možností léčby méně závažných stavů je digitální terapie. Jak funguje a nakolik je účinná? I na to se moderátorka Martina Kuzdasová ptala Praška a spoluzakladatelky digitální terapeutické platformy Mindwell Jeleny Holomany v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU.

Celkový počet lidí trpících nějakou formou psychiatrické nemoci vzrostl mezi lety 2010 a 2021 o 22 procent. Zdaleka nejrychleji přibývá depresí a úzkostných stavů. Ženy jimi nejčastěji trpí v době narození dětí a pak v období, kdy potomci domov opouštějí. „U mužů je to často ve chvíli, kdy přestanou pracovat nebo práci ztratí,” říká Ján Praško s tím, že depresivní člověk se dostává do onoho stavu, když má pocit kapitulace, že nic nemá cenu a je to pro něj ohrožující. „Deprese je ale vždycky přechodný stav, i když může trvat měsíce, někdy léta, ale dá se jí zbavit, dá se vyléčit,“ poznamenává.

ČTĚTE VÍCE: Jak na roztroušenou sklerózu? Registr pacientů zajistí, aby péče byla stejná v Praze i v Chebu

Právě při léčbě depresí či úzkostí je velice účinná kognitivně-behaviorální terapie (KBT). „Člověk se naučí být úzkostný a depresivní až během života a tato terapie pomáhá měnit naučené vzorce toho, jak se díváme na svět, jak reagujeme v různých situacích a jak je prožíváme,“ přibližuje podstatu léčby Ján Praško.

KBT se zároveň dá velmi dobře převést do digitální formy. „Tyto digitální terapeutické nástroje dokážou odbavit většinu mírných a středně závažných problémů,” doplňuje Jelena Holomany. Pacient prochází terapií pomocí on-line programů a terapeut na jeho samostatné kroky vzdáleně dohlíží, vyhodnocuje je a dává mu zpětnou vazbu formou dopisů.

Martina Kuzdasová se v této souvislosti ptala, nakolik je digitální terapie, kdy pacient není v přímém kontaktu s terapeutem, účinná. „Studie ukazují, že on-line programy jsou srovnatelně účinné jako terapie tváří v tvář, i když se to původně nepředpokládalo.

Na celý rozhovor Jánem Praškem a Jelenou Holomany se podívejte v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU.

Tagy: