Výhodné ceny v Polsku opět vábí Čechy. Nejlepší cesta, jak ukáznit naše řetězce, říká expert

Potraviny oproti loňsku zlevnily

Šichtařová a Bendl ke zdražování potravin

Češi se kvůli dražším potravinám mohou znovu začít poohlížet po nákupech v zahraničí. Například v Polsku najdou některé zboží levnější než na tuzemských regálech. Ekonomové také doporučují, že se jedná o nejlepší taktiku vůči obchodním řetězcům. Ty si totiž podle nich při odlivu zákazníků dvakrát rozmyslí, zda uměle navýší marže u svých produktů.

Polsko se v minulosti stalo vděčným cílem pro řadu českých zákazníků, kteří nebyli spokojeni se zdražováním v tuzemských obchodech. Za hranicemi mohli nakupovat zboží, které navíc bylo za sníženou DPH. Nová polská vláda ale opatření zrušila a se zlevněním potravin na konci minulého roku postupně opadla i česká nákupní horečka u sousedů.

ČTĚTE TAKÉ: Němce rozčílilo drastické zdražení kebabu. Levice žádá cenový strop, Scholz je striktně proti

Oblíbený polský řetězec Biedronka ale v aktuálním letáku nabízí hned několik produktů, které jsou levnější i přes slevy v českých obchodech. Laciněji jde nakoupit instantní kávu Nescafé Crema za 191 korun oproti 223 korunám v tuzemsku.

Levněji vyjde i nákup čokolády Kinder, kdy 150gramové balení stojí 46 korun. V Česku lze pořídit pouze 100gramové balení v průměru za 42 korun. Zákazníci mohou do Polska vyjet i pro levnější pomerančový džus Cappy. Za hranicemi ho nakoupí za 26 korun, přičemž doma by museli zaplatit 51 korun bez slevy či 33 korun v akční nabídce.

Řada Čechů se tak může znovu obracet k polským obchodům. V tuzemsku totiž v dubnu zdražily potraviny meziměsíčně o 1,7 procenta. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy k tomu přispěly obchodní řetězce, které si navýšily marže po velikonočních svátcích.

„Po uchlácholení veřejnosti začali s maržemi více čarovat. Už nepromítají propad cen zemědělců do koncových cen v obchodech. Zlevnění potravin v České republice sice nastalo, ale je daleko nižší, než se očekávalo. Veřejnost je proto rozčarována. Pokud bude situace trvalejší, tak lidé budou více sledovat ceny například v Polsku,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kovanda.

Výhodné nákupy jen pro někoho

Ekonomové se ale shodují, že levnější nakupování v Polsku se nedá s minulostí příliš srovnávat. Ceny potravin podle Eurostatu totiž v České republice pět měsíců v řadě zlevňují. Kromě toho vláda Petra Fialy (ODS) snížila DPH na potraviny z 15 na 12 procent. Oproti tomu v Polsku se DPH zavedla v plné výši. Kromě toho větší výhodu nepřináší ani oslabení české koruny vůči zlotému.

Podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka se tak výhody promítnou zejména u lidí, kteří žijí v pohraničí. Pro ně to bude stále výhodné, například pro obyvatele Českého Těšína. Ceny se ale pomalu srovnávají a levně můžete nakupovat v rámci akcí v Polsku i Česku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z pultů do pěti let zmizí hnědá vajíčka. Bílé slepice mají být ekonomicky výhodnější

Nákupy v zahraničí jsou ovšem nejlepším způsobem, jak donutit obchodní řetězce k nižším maržím. „Jednoznačně je to nejlepší způsob, jak je disciplinovat. Mohou být pod tlakem politickým či mediálním. To má ale přechodný efekt. Pokud budou ukázňovat řetězce tím, že vždy nakoupí jinde, tak je to tlak zdola,“ řekl Kovanda.

S ním souhlasí i Křeček, podle kterého to bylo patrné v minulosti. „Čeští obchodníci vyvinuli tlak a nenechali si líbit extrémně vysoké ceny. Tento tlak napomohl,“ dodal Křeček.

Tagy: