Spolumajitel skiareálu: Lyžování je bezpečné. Bez něj čeká horská města devastace

Petr Zeman

S příchodem zimy se řeší otázka lyžování. V Česku se zatím čeká, zda budou moci skiareály vůbec otevřít. Je lyžování bezpečnou aktivitou s ohledem na šíření pandemie koronaviru? A jaké by neotevření skiareálů mělo na tyto podniky vliv? Hostem pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS byl spolumajitel Skiareálu Klínovec Petr Zeman.

Neotevření v letošní lyžařské sezoně by se negativně neprojevilo pouze na samotných skiareálech. „Pokud by se nelyžovalo, tak dojde k devastaci horských měst. Tam žijí desítky lidí, kteří pracují jako pekaři, pokojské či prodavačky. Nikdo z těch lidí nebude moci dosáhnout pomalu ani na výplatu,“ řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové Zeman.

Lyžování považuje spolumajitel Skiareálu Klínovec za prakticky nejbezpečnější sport. Lidé jsou totiž při něm oblečení, mnohdy mají zakryté tváře, nosí helmy a s výjimkou front u vleků dodržují i rozestupy při jízdě ze svahů. Jedinou otázkou tak zůstávají právě ony fronty. „Management front pilujeme,“ reagoval Zeman.

Aktuálně však netuší, zda se na letošní sezonu vůbec lyžařské svahy otevřou veřejnosti. Míč je totiž na straně vlády. Kvůli tomu zatím provozovatelé lyžařských středisek ani nevědí, zda se budou ceny skipasů zvyšovat či snižovat. „Chceme jet za normální ceny, zatím je to tak nastavené,“ řekl Zeman s dovětkem, že vše se ovšem rozhodne až s rozhodnutím vlády.

O lyžování hovořili krátce před ním v pořadu i poslanci Marek Benda (ODS) s Jiřím Maškem (ANO). „Riziko vidím velmi malé. Všichni jsou v helmách a navlečení. Přijde mi, že na ministerstvu zdravotnictví stále sedí hodně lidí, kteří přemýšlí, co nám ještě zakázat,“ řekl Benda.

Poslanec ODS nastínil, jak by si fungování v lyžařských střediskách v době pandemie představoval. „Začali bychom jen místním lyžováním, klidně bez bydlení,“ řekl Benda s tím, že například fronty u hypermarketů jsou „mnohem rizikovější věc“.

Tagy: