Spor o povodně: Proč mi skáčete do řeči? ptal se Šmarda. Říkáte nesmysly, odpověděla Pekarová

Předvolební Superdebata: Michal Šmarda

Krajské a senátní volby 2024 (1)

Předseda SOCDEM Michal Šmarda se v předvolební Superdebatě na CNN Prima NEWS pustil do sporu s šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) kvůli povodním. Předmětem sporu byl stav státní kasy. Když se Šmarda zeptal Pekarové, proč mu skáče do řeči, předsedkyně TOP 09 mu odpověděla, že říká nesmysly.

„Kdo rychle dává, dvakrát dává. A mluvit o osobní odpovědnosti v situaci, kdy stát selhává, také není příliš odpovědné,“ prohlásil Šmarda ve studiu CNN Prima NEWS. Jeho výrok o selhání státu vyburcoval k reakci Markétu Pekarovou Adamovou i Mariana Jurečku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když lidé nebudou moci volit, budu první, kdo to napadne, řekl Šlachta

Druhý jmenovaný reagoval následovně: „Ten příběh není takový, že selhává stát. Nemůžete někomu nutit protipovodňová opatření, pokud je samotná obec nechce. Takže, prosím vás, neříkejte, že Troubky nebo Nové Heřminovy jsou selháním státu.“

Ministr práce tak připomněl, že se některé obce dlouhé roky stavěly proti českým vládám a odmítaly budovat protipovodňová opatření.

Šmarda později uvedl, že vláda podle něj ani nenadělala chyby při řešení samotné povodňové krize, ale spíš udělala chybu svou rozpočtovou neodpovědností. „Mluvili jsme o rozpočtové rezervě. Jestliže hospodařím tak, že ji mám kompletně vyčerpanou už v srpnu, tak to prostě znamená, že neumím plánovat. Státní kasa je prázdná,“ sdělil, načež mu začala oponovat Pekarová.

„Já jsem vám neskákal do řeči, je to znak dobrého vychování. Proč mi skáčete do řeči vy?“ ptal se Šmarda. „Protože říkáte nesmysly,“ reagovala Pekarová.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Nerudová ostře ke Konečné: Komunisté řešili migraci tak, že stříleli lidi na hranicích

Tagy: