Vladimír Růžička o mladé manželce i kandidatuře do eurovoleb za PRO: Jsem pronárodní, říká

Bývalý hokejový útočník a nynější trenér Vladimír Růžička se po smrti manželky Evy, s kterou má syna Vladimíra a dceru Evu, znovu zamiloval. Před sedmi lety si vzal za ženu o 23 let mladší Marii a má s ní šestiletou holčičku Lejlu. Jak si užívá mladé rodiny, proč se rozhodl vstoupit do politiky a kandidovat do Evropského parlamentu za stranu PRO Jindřicha Rajchla a jaké vyhlídky dává českým hokejistům na domácím MS? Nejen o tom promluvil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Jaké šance dáváte českým hokejistům na domácím MS? Poslední zápasy nedopadly dobře. Berete to jako varování?
Přeji klukům hodně úspěchů a věřím, že trenér zvolí správnou strategii pro získání medaile.

Jak se vám líbí nominace trenéra Radima Rulíka? Mnohé překvapilo vyřazení několika hráčů z NHL...
Je to jeho rozhodnutí a asi ví, co dělá. Doufám, že uspějí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Miliony z Ruska nevrátím, říká Dominik Hašek. Nevyloučil spolupráci s novou politickou stranou Miroslava Kalouska

Před Radimem Rulíkem Český hokejový svaz angažoval zahraničního kouče, Fina Kariho Jalonena. Jak hodnotíte jeho působení u naší reprezentace?
Myslím si, že český národní tým by měl trénovat český trenér.

Kdo podle vás bude největším favoritem letošního Mistrovství světa?
Podle mě Kanada, Amerika a Švédsko.

Vítáte, že na šampionátu opět nebude Rusko?
Vadí mi to. Sportovci nemůžou za to, jaká je situace mezi Ruskem a Ukrajinou.

Váš bývalý spoluhráč z olympiády z Nagana Dominik Hašek naopak za to kritizuje i NHL, že  během války umožňuje v nejlepší hokejové lize světa nastupovat ruským hráčům...
Podobný názor nemám. Sportovci chtějí sportovat, a to je jediné, co je zajímá.

Vladimír Růžička (60)
Bývalý hokejový útočník a nyní trenér. Je držitelem zlaté medaile z pražského MS z roku 1985, jako kapitán dovedl český tým k vítězství na olympiádě v Naganu v roce 1998. Jako kouč české reprezentace dovedl národní tým ke zlatu na MS ve Vídni v roce 2005 a v Kolíně nad Rýnem v roce 2010. V manželství s Evou, která před 8 lety podlehla rakovině, má syna Vladimíra a dceru Evu. Se současnou ženou Marií pak holčičku Lejlu.

Dominik Hašek bude na podzim kandidovat za TOP 09 do Senátu. Nevyloučil, že by se v budoucnu ucházel i o prezidentskou funkci. Co říkáte na jeho politické názory a byl by podle vás dobrým prezidentem?
S Dominikem Haškem jsem se léta neviděl a nesleduji ho.

Do politiky jste se rozhodl vstoupit i vy. V nadcházejících volbách do Evropského parlamentu kandidujete za stranu PRO. Co vás k tomu vedlo a proč jste si vybral zrovna stranu Jindřicha Rajchla?
Oslovil mě místopředseda strany PRO Matěj Drbohlav, kterého znám již déle a představil mi směřování strany PRO - Jindřicha Rajchla. Zaujalo mě to díky tomu, že má dobře zpracovaný program v oblasti sportu a je pronárodní.

Hodláte za PRO kandidovat i v dalších volbách?
To ještě uvidím.

Před sedmi lety jste se podruhé oženil. Jaká byla reakce manželky, když jste ji oznámil, že budete kandidovat do Evropského parlamentu?
V pohodě. Podporuje mě ve všem.

Jak vám to s Marií v manželství klape?
Výborně. Jsem maximálně spokojený, máme dceru, které bude na podzim sedm let, dělá nám radost.

Zdědila po vás dcera Lejla sportovní geny?
Prozatím se věnuje dětským hrám, ale hodně ji baví tancování. Uvidíme, jaký sport si vybere. Určitě ji do ničeho nutit nebudeme.

Momentálně trénujete druholigový Most. Máte v manželce a dceři velké hokejové fanynky? Chodí vám fandit na stadion?
Jsou moje největší fanynky, jezdí skoro všude.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaromír Jágr promluvil o své budoucnosti

Tagy: