Limberský o posledním telefonátu s Rajtoralem, který se oběsil. Co mu řekl před smrtí?

Fotbalista František Rajtoral by 12. března oslavil 38. narozeniny. Svůj život ukončil dobrovolně během angažmá v Turecku, kdy se v apartmánu, ve kterém pobýval, oběsil. Spekulovalo se o tom, že tehdy jednatřicetiletý sportovec měl velké dluhy, které nebyl schopný splácet, neboť mu klub dlouhodobě dlužil na výplatě. Jeho blízký kamarád a spoluhráč David Limberský na svého parťáka pro CNN Prima NEWS zavzpomínal a zmínil možné příčiny jeho kroku.

František Rajtoral a David Limberský působili ve Viktorii Plzeň ve slavné éře, kdy se klub poprvé v historii probojoval do Ligy mistrů. Padli si do oka a stali se z nich nerozluční parťáci, kteří se pravidelně setkávali i mimo hřiště.

ČTĚTE TAKÉ: Antonín Panenka: Výše důchodů je katastrofa. Fotbalové legendy nemají ani na léky

„Na trénincích jsme spolu bývali ve dvojici, spávali jsme spolu na hotelích, měli jsme k sobě strašně moc blízko. Mám na něj jen ty nejlepší vzpomínky. Vždycky s ním byla sranda, nikdy nezkazil žádnou legraci. Bezvadný kluk, skvělý parťák. Ve volném čase jsme hráli tenis, chodívali po kávičkách a samozřejmě večer taky něco vypili po hospůdkách,“ prozradil David Limberský pro CNN Prima NEWS.

Rajtoral mu z Turecka posílal videa

Oba patřili do party takzvaných zlobivých kluků, kteří občas protáhli večerku a u pivka poseděli déle, než měli. „Nechci říct, že té partě vévodil, protože to jsem byl asi já, ale byli jsme taková partička grázlíků, která se dobře bavila na hřišti i mimo něj. Užívali jsme si toho života plnými doušky po všech stránkách,“ zavzpomínal David.

František byl podle něj šoumen, který se vždycky dokázal postarat o parádní zábavu. „Každý chtěl sedět vedle něj, protože to byl úžasný bavič, který dokázal bavit celé okolí,“ poznamenal Limberský.

Když Rajtoral dostal nabídku na angažmá do tureckého Gaziantepsporu, které se mu bohužel stalo osudným, vše spolu probírali. „Na začátku mi posílal i nějaká videa, jak má krásný apartmán s bazénem, říkal jsem mu, že je to super, že je to tam moc hezký. Pak tam ale měl nějaký problémy s penězi, protože jim neplatili. Hodně jsme to spolu rozebírali, ještě asi týden předtím, než se to stalo... Říkal jsem mu, ať to tam tu sezónu vydrží a pak spolu vyrazíme na dovolenou. Bohužel, už k tomu nedošlo,“ povzdechl si David Limberský.

Co mu řekl v posledním telefonátu?

Naposledy spolu mluvili asi čtyři dny předtím, než se František Rajtoral oběsil. K tomu, že něco takového chystá, absolutně nic nenasvědčovalo. „Navenek působil hrozně pozitivně, jako že je všechno v pohodě a nic se neděje. Bavili jsme se o té naší společné dovolené, on se na ni hrozně těšil... A pak přišla ta tragická zpráva. Byl to šok. Vím, že v minulosti měl nějaké problémy, únavový syndrom. Když měl slabší chvilku, tak se mi svěřil. Ale vůbec jsem nečekal, že něco takového udělá. Byl jsem přesvědčen, že až mu skončí sezóna, tak to tam v Turecku zabalí a vrátí se do Čech mezi přátele, rodinu, lidi, které měl rád. Musel to být zkrat,“ míní Limberský.

Proč si vzal život?

Co ho k sebevraždě dohnalo si netroufá říct. Spekulovalo se o tom, že Rajtoral skupoval nemovitosti, zadlužil se a tím, že mu v Turecku neplatili, je nebyl schopný splácet. Údajně hodně peněz prohrál i v automatech. „Vztahy v jeho rodině byly v naprosté pohodě, tam bych žádnou chybu nehledal. Děti neměl, přítelkyni ano, ale už si nepamatuji, jestli v té době spolu ještě byli. Nejspíš za tím byli nějaké jeho osobní démoni, které bohužel nedokázal porazit,“ prohlásil David Limberský.

Dvě sebevraždy, nevyléčitelná nemoc

Z čtyřčlenné hvězdné obrany Viktorie Plzeň, která v roce 2011 dovedla klub do Ligy mistrů, zbyl už jediný. František Rajtoral a David Bystroň spáchali sebevraždu, Marián Čišovský podlehl nevyléčitelné nemoci amyotrofické laterální skleróze. „Je to úplně neuvěřitelné, že to takhle dopadlo. Nikdy by mě nenapadlo, že se něco takového může stát, navíc v jednom klubu, tolika hráčům. Je to obrovská tragédie. Na všechny ty kluky často vzpomínám. Byli tak mladí... Doma ve svém sklípku mám naší společnou fotografii ze zápasu. Vzpomínky zůstanou do konce života a jednou se potkáme,“ uzavřel dojatě David Limberský.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: David Limberský žije v luxusním bungalovu s bazénem, vířivkou, fitness a pivním sklípkem. Jak to u něj doma vypadá?

Tagy: