Roman Berbr dostal podmínku. Soud ho uznal vinným jen ze zpronevěry, zápasy neovlivňoval

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr před soudem (18. 4. 2023)

Kauza bývalého místopředsedy fotbalové asociace Romana Berbra

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr dostal podmíněný trest, finanční trest a zákaz činnosti. Okresní soud Plzeň – město ho uznal vinným pouze ze zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu, nikoliv však z ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy a z účasti v organizované zločinecké skupině. Někdejší sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz dopadl o poznání hůře: Ve vězení si má „natvrdo“ odsedět čtyři roky.

Místopředseda fotbalové asociace (FAČR) Berbr čelil obžalobě z podplacení, z pomoci k podplacení, ze zpronevěry a z účasti na organizované zločinecké skupině. Státní zástupce Jan Scholle pro něj požadoval sedmileté vězení, pokutu 5,55 milionu korun a pětiletý zákaz výkonu funkce statutárního orgánu obchodní korporace. Soudce Vladimír Žák mu však nakonec vyměřil tříletý trest s pětiletou zkušební lhůtou, dvoumilionový finanční trest a zákaz výkonu funkce statutárního orgánu v obchodní korporaci na tři roky.

DÁLE ČTĚTE: Stíhaný boss Kaderka rezignoval. Tenisový svaz místo něj povede Jakub Kotrba

Sám Berbr jakoukoli vinu odmítá. „Vyjádří se moji právníci, teď je brzo. Budu se odvolávat," řekl novinářům na chodbě soudní budovy.

Soudce zahájil čtení rozsudku vyjmenováním všech obžalovaných. Poté, co prohlásil, že jsou vinní, začal postupně číst jednotlivé body obžaloby, které popisují ovlivněné zápasy. Berbrovo jméno ovšem ve výčtu těchto zápasů nezaznělo. Soudce Berbra uznal vinným pouze z podílu na vyvedení peněz z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Ze všech obžalovaných lidí dostal nepodmíněný trest jen bývalý sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz. Má jít do věznice s ostrahou na čtyři roky a zaplatit 400 000 korun. Soud mu vyměřil souhrnný trest, protože byl už v minulosti odsouzen v Praze za podvod v kauze manipulace zakázek Českých drah. Ostatní obžalovaní dostali většinou peněžité tresty a zákazy činnosti.

V rozsáhlém případě bylo obžalováno celkem 21 lidí a klub Slavoj Vyšehrad. Nepodmíněné tresty navrhoval žalobce ještě pro bývalého sportovního ředitele Vyšehradu Romana Rogoze a pro někdejšího hráče a funkcionáře Michala Káníka. Pro Rogoze požadoval 7,5 roku vězení a 350 000 korun a pro Káníka šest let a osm měsíců vězení a 504 000 korun. Pro ostatní obžalované navrhl podmíněné tresty, pokuty kolem 200 000 a většinou čtyřleté zákazy působit jako rozhodčí, asistent rozhodčího nebo delegát.

„Tresty jsou možná trochu jiné, než veřejnost očekávala, ale rovnou říkám, že je mi jedno, co veřejnost očekávala,“ uvedl soudce Žák v odůvodňování rozsudku. Začal tím, že čtyři dříve uzavřené dohody o vině a trestu neměly absolutně žádný vliv na rozhodnutí soudu u ostatních obžalovaných.

Soudce ve zdůvodnění rozsudku mimo jiné řekl, že soud nenašel důkazy o tom, že by obžalovaní působili jako organizovaná zločinecká skupina v čele s Berbrem. Jednak ne všichni obžalovaní se účastnili všech skutků, ale také se podle soudce nepodařilo najít důkazy pro to, že by Berbr měl z ovlivňování zápasů nějaký zisk.

V obecné rovině pak soudce konstatoval, že samotné ovlivňování zápasů není vlastně trestné, ale amorální a neetické. „Je to v rozporu s vnitřními předpisy FAČR a v rozporu s fair play. Výjimkou jsou úplatky,“ uvedl Žák.

Jak řekl, soud není od toho, aby očistil fotbal. Z vyšetřování policie ale podle soudce vyplývá, že ovlivňování zápasů nebylo asi standardní, ale zase nijak výjimečné a k ovlivňování docházelo na řadě úrovní.

Podle soudce by za protiprávní mohlo být považováno ovlivňování zápasů, na které se sází. Pak by poškozenými byly zřejmě sázkové kanceláře. Ty se ale k trestnímu řízení se svými nároky nepřipojily. Soudce Žák řekl, že je přitom pravděpodobné, že ovlivňování zápasů kvůli sázkám není výjimečné. Sázeli rozhodčí, funkcionáři a zřejmě i hráči, řekl plzeňský soudce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala – Babiš schválil Green Deal a nevěděl to. Jste nejprolhanější politik, reagoval šéf ANO

Podrobnosti připravujeme.

Tagy:
zpronevěra fotbal sportovní ředitel Praha Roman Berbr Roman Rogoz Fotbalová asociace České republiky FK Slavoj Vyšehrad Michal Káník