Srážek se zvířaty přibývá. Když nehodě nelze zabránit, nesnažte se vyhnout, radí policie

Cesta lesem

Dopravní nehody v Krkonoších

Pokud se střetu se zvířetem již nedá zabránit, řidiči by se mu neměli snažit vyhnout. Úhybným manévrem totiž riskují nehodu s horšími následky. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl mluvčí jičínské policie Aleš Brendl.

V horských a podhorských okresech Jablonec nad Nisou, Semily a Trutnov se za posledních 14 let stalo přes 31 tisíc dopravních nehod. Vyplývá to z dat webu Portál nehod. Nejrizikovějším měsícem je srpen, kdy tam dochází průměrně k 214 incidentům. Nejbezpečnější je naopak březen s „pouhými“ 155 nehodami.

ČTĚTE TAKÉ: Řidiči se v létě méně věnují jízdě, popsala policistka. Kde si dát při cestě na Šumavu pozor?

Nejčastější příčinou nehod je nepozornost za volantem. „Pozornost řidičů může ovlivnit celá řada faktorů. Mobilním telefonem počínaje a posádkou auta konče,“ řekl Brendl. Dalším nešvarem českých řidičů je vysoká rychlost. „Je to bohužel také odraz mentality české společnosti, kdy neustále někam spěcháme a neuvědomujeme si rizika. Příliš rychlou jízdou ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Nahrává tomu také moderní vozový park,“ řekl Brendl.

Srážka se zvířetem nejvíce hrozí za úsvitu a dále večer a v noci. „V tuto dobu je zvěř nejaktivnější a navíc je zhoršená viditelnost, takže si jí řidiči nemusí jen tak všimnout. Některá zvířata mají bohužel takovou vlastnost, že při oslnění ztuhnou a zůstanou nehybně stát uprostřed silnice. V takovém případě je dobré ztlumit světla a ono většinou samo uteče. Většinou však již na tyto manévry bývá pozdě,“ dodal Brendl.

V případě, že řidič již není schopný střetu se zvířetem zabránit, neměli by se snažit mu vyhnout. Auto by totiž mohlo dostat smyk, vyjet z vozovky a narazit do mnohem horší překážky, než je zvíře. Většinou to bývá strom. „Podle odborníků je nejlepší prudce zabrzdit a snažit se udržet auto v přímém směru. Automobily jsou na čelní srážku konstruovány. Přestože pravděpodobně dojde k poškození vozidla, jeho posádka zůstane uchráněna,“ dodal Brendl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kamiony postrachem silnic? Expert prozradil nejčastější prohřešky jejich řidičů

Tagy: